Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvorodička Maria zvládla komplikovaný pôrod. Vďaka MAGNA komunitným zdravotníkom v Kongu

DR Kongo, Kinshasa, 2015 | Školenie matiek s deťmi v MAGNA zdravotnom centre v Camp Luka. Copyright by Denisa Augustínová/MAGNA
DR Kongo, Kinshasa, 2015 | Školenie matiek s deťmi v MAGNA zdravotnom centre v Camp Luka. Copyright by Denisa Augustínová/MAGNA (Zdroj: PR)

Maria má 19 rokov a býva v hlavnom meste Demokratickej republiky Kongo, Kinshase. Žije ako slobodná matka a predáva zeleninu, aby si zarobila na živobytie. Dnes má zdravého chlapčeka a pravidelne navštevuje novootvorené MAGNA zdravotné centrum v Camp Luka.

Maria sa prvýkrát stretla s MAGNA komunitnou zdravotníčkou keď bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Dovtedy nebola na žiadnej prehliadke u lekára. Nemala na to peniaze a nikto z jej okolia ju nepoučil o dôležitosti zdravotných prehliadok a prípravy na pôrod. Našťastie na odporučenie MAGNA komunitnej zdravotníčky prišla do zdravotného centra na svoju prvú prehliadku ešte pred pôrodom a  zdravotnému personálu sa následne podarilo úspešne zvládnuť komplikovaný pôrod aj vďaka MAGNA podpore. Prvorodička Maria naďalej ostáva v kontakte s MAGNA zdravotníkmi a pokračuje v sedeniach o starostlivosti o dieťa, výžive a rodičovstve.

Demokratická republika Kongo má jeden z najhorších zdravotných indikátorov vo svete. Kvôli extrémnej chudobe, limitovanému prístupu k základným službám a zdravotnej starostlivosti, úmrtnosť matiek a novorodencov stále ostáva veľmi vysoká.

Od augusta 2015 MAGNA začala nový projekt v štvrti Camp Luka hlavného mesta Kinshasa. Projekt sa zameriava na zlepšenie zdravotného stavu matiek a detí mladších ako dva roky a má za cieľ znížiť úmrtnosť novorodencov. MAGNA poskytuje tréningy a dennú technickú pomoc miestnym zdravotným pracovníkom pôsobiacim vo vlastných komunitách a v 3 zdravotných centrách. Tréningy posilňujú lokálnych zdravotníkov  v informačných a vzdelávacích stretnutiach s miestnymi ľuďmi. Komunitní zdravotníci navštevujú matky s deťmi a učia ich základné princípy starostlivosti o dieťa, materstva a varenia z lokálne dostupných surovín.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

 

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu