Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slavonski Brod je stále v pohybe. MAGNA zdravotníci pokračujú v pomoci

CHORVÁTSKO, Slavonski Brod, 2015 | MAGNA zdravotná sestra vysvetľuje matke ako podaváť správnu vyživu jej dieťatu.
CHORVÁTSKO, Slavonski Brod, 2015 | MAGNA zdravotná sestra vysvetľuje matke ako podaváť správnu vyživu jej dieťatu. (Zdroj: Copyright by Martin Bandžák/MAGNA)

MAGNA zdravotnícky tím, ktorý už od septembra pôsobí v Chorvátsku, stále poskytuje zdravotnícku starostlivosť deťom a ich rodinám na úteku, ktorí prechádzajú cez Zimný tranzitný kemp v Slavonskom Brode. Tím zložený z lekárov, zdravotných sestier, odborníkov na výživu detí a psychosociálnu pomoc sa každý deň stará o tisíce ľudí na úteku.

Po balkánskej ceste prichádzajú stále denne tisíce utečencov (cca 3000 tento týždeň), pre ktorých je Chorvátsko reálne vstupnou bránou do EÚ. V tranzitnom kempe v Slavonskom Brode prechádzajú registráciou a pobudnú tu len niekoľko hodín, kým sa vlakmi presunú do Slovinska. Z prichádzajúcich je až 40% detí. Často sú to samotné matky s niekoľkými deťmi bez muža, pre ktoré je cesta mimoriadne náročná. Vzhľadom k počasiu, deti a aj dospelí trpia ochoreniami dýchacích ciest, majú vysokú horúčku, chrípku a hnačkové ochorenia. Napriek tomu chcú pokračovať v ceste. 

Medicínsky tím MAGNA má ambulanciu v stane priamo za registráciou a robí všetko pre to, aby deťom na úteku pomohol túto náročnú cestu prežiť. Denne sa postará o niekoľko stoviek pacientov. Pre zdravie najmä malých detí v humanitárnych krízach je dôležité im zabezpečiť primeranú stravu – MAGNA zdravotníci na základe veku a stavu dieťaťa distribuujú špeciálnu výživu pre deti, náhrady mlieka aj detské výživy. Samozrejme, snažia sa tiež všemožne podporiť kojace matky, pretože dojčenie je pre dieťa najbezpečnejšou stravou počas náročnej cesty. Pri poskytovaní zdravotníckej pomoci je veľmi dôležité si porozumieť a získať dôveru pacientov, napriek tomu, že nepoznáme ich jazyk a prekladateľ je ešte na ceste. Ľudia na úteku hovoria prevažne arabsky, kurdsky, farsi, ale aj inými jazykmi. Joud, MAGNA odborník na psychosociálnu pomoc a tiež utečenec zo Sýrie, ktorý vyštudoval v Poľsku, pomáha nielen MAGNA pracovníkom, ale aj kolegom z iných organizácií naučiť sa komunikovať v takýchto situáciách – porozumieť, vedieť pár slov, nájsť najlepší spôsob ako upokojiť, zhodnotiť situáciu a pomôcť.

Od začiatku migračnej krízy prešlo cez Chorvátsko viac ako 600 tisíc ľudí. Z toho 310 tisíc cez utečenecké centrum v Slavonskom Brode, kde pôsobíme. Slovenská humanitárna organizácia MAGNA, zareagovala už v začiatkoch utečeneckej krízy v Európe na akútne potreby ľudí na úteku. Od septembra sme zabezpečovali lekársku, nutričnú a psychosociálnu starostlivosť v Maďarsku, neskôr na srbsko-chorvátskych hraniciach v utečeneckom tábore Opatovac. MAGNA popri pôsobení v Chorvátsku pracuje aj na rozvoji zdravotníckych projektov v krajinách bližšie k ohniskám konfliktu, posudzuje aktuálne potreby v oblasti medicínskej starostlivosti, predchádzaniu sexuálneho násilia a psychosociálnej pomoc.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu