Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predsedu SDKÚ zatiaľ navrhli len v Bratislave, odporučili Žitňanskú

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Košické a prešovské krajské predsedníctva SDKÚ-DS nehlasovali o odporúčaní na nového predsedu strany. Hlasovali zatiaľ iba v predsedníctve Bratislavského kraja, kde odporučili Luciu Žitňanskú.

„Myslíme si, že nie je správne hlasovať o nejakých odporúčaniach, rozhodovať budú delegáti na kongrese,“ povedal predseda krajského zväzu Marek Vargovčák.

Hlasovaniu v Bratislave predchádzala diskusia, či regionálne predsedníctvo má právo hlasovať o podpore jednotlivých kandidátov. Predseda Miestneho zväzu SDKÚ-DS vo Vajnoroch Ján Mrva žiadal zvolať regionálnu konferenciu, kde by boli zastúpení všetci členovia strany z Bratislavského kraja. Členovia regionálneho predsedníctva to však odmietli. „Kandidátov na predsedov navrhovali členovia na miestnych konferenciách zväzov a nie funkcionári predsedníctva, ako to urobili bez regionálnej konferencie delegátov z kraja moji kolegovia v predsedníctve Bratislavy,“ povedal Mrva s tým, že v Bratislave rozhodli funkcionári bez toho, aby počúvali hlas členskej základne. „Mám pocit, že je to rozhodovanie funkcionárov a nepočúva sa hlas členskej základne z Bratislavského kraja, čo členovia dali najavo aj svojimi výkrikmi,“ doplnil Mrva.

Aj podľa Freša by o nálade v strane viac napovedalo, keby hlasovali všetci členovia strany na regionálnych konferenciách. „O budúcnosti SDKÚ-DS však napokon rozhodnú delegáti strany na Kongrese,“ dodal Frešo.

Podľa Žitňanskej tak ako každý miestny zväz, ako každé predsedníctvo miestneho zväzu, konferencia miestneho zväzu, tak aj regionálne predsedníctvo má právo dávať návrhy. „Aj na kongrese sa môže postaviť delegát a dať návrh. Je to právo štruktúr. Ak by regionálne predsedníctvo požiadalo o zvolanie konferencie, ja mám povinnosť ju zvolať. Všade sa zaoberajú touto otázkou krajské predsedníctva a nie konferencie,“ povedala Žitňanská.

Kongres SDKÚ-DS bude 19. mája v Banskej Bystrici. Najviac miestnych zväzov doteraz navrhlo za predsedu Pavla Freša. Väčšinou ide o menšie miestne zväzy z regiónov. V Košickom kraji ho napríklad podporili zväzy z Malej Idy, ale aj v mestskej časti Košice – Sever, Košice – Furča, v Kysaku, Sokole, Trebejeve a v Kostolanoch. Luciu Žitňanskú navrhli najmä zväzy z Bratislavy, v stredu sa pridala Galanta. Tretím kandidátom je Viliam Novotný, ktorého navrhol Mestský koordinačný výbor SDKÚ-DS v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu