Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politológ Kusý o prepade SDKÚ: Pomohol by návrat Radičovej!

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tohtotýždňové predvolebné prieskumy potvrdili radikálny prepad preferencií strany SDKÚ. Agentúra MVK prišla v piatok s výsledkami, ktoré kedysi najsilnejšiu pravicovú stranu nechávajú pred dverami parlamentu s výsledkom 4,3 %. Na to, čo by SDKÚ pomohlo zvýšiť šance vo voľbách, sme sa opýtali odborníkov.

Politológ Miroslav Kusý nepovažuje pokles preferencií SDKÚ za prekvapujúci a hovorí skôr o zostupnej línii, ktorá prebieha už od avizovaného odchodu Ivety Radičovej zo strany. „To bol prvý úder pre SDKÚ, pretože ona mala predsa len veľa preferenčných hlasov a druhý bola Gorila, ktorá to dorazila,“ uviedol.

Viaceré hlasy volajú po odchode Mikuláša Dzurindu z postu lídra strany. Ten však do volieb považuje riaditeľ agentúry MVK a sociológ Pavel Haulík za nereálny. „Je príliš málo času a vôbec sa nevie, či by to pôsobilo pozitívne na preferencie alebo nie, pretože každá takáto zmena bude mať obojstranné účinky. Časť voličov by to síce mohlo vrátiť späť, ale iných by to zase mohlo zneistiť a mohli by to vnímať tak, že problémy, ktoré to spôsobili – najmä okolo Gorily – tým Dzurinda potvrdzuje,“ povedal tesne pred sobotňajším zasadnutím ústrednej rady SDKÚ vo Zvolene.

Ani Kusý nevníma voľbu odchodu Mikuláša Dzurindu za účinnú. „Teraz je už neskoro. Žitňanská má pravdu, že 3 týždne pred voľbami robiť takéto experimenty, je maximálne riskantné. Tam by im mohlo pomôcť, keby sa vrátila Radičová. Keby odvolala svoj sľub, že odchádza a vrátila sa. Je to ale málo pravdepodobné,“ vyhlásil. Šéf SDKÚ má podľa neho už dávno veľmi zlú povesť u verejnosti. „Problém je v tom, že mnohí politici, vrátane neho, nevedia z toho vyvodiť patričné dôsledky,“ dodal Kusý.

Smer si chce poistiť hlasy svojich voličov, myslí si Haulík


Trom prieskumom z končiaceho sa týždňa naďalej dominuje strana Smer. Podľa sociológa Haulíka strana prišla na chyby, ktorých sa dopustila vo voľbách v roku 2010. Chýbajúce percentá, ktoré im zabránili vytvoriť vládu, boli spôsobené tým, že sa ich voliči uspokojili s veľmi dobrými výsledkami v prieskumoch a neprišli tak voliť. „Myslím si, že sa teraz poisťujú a chcú ich presvedčiť, aby to nebrali ako hotovú vec, ale aby prišli a aby výsledok zodpovedal tomu, čo naznačujú prieskumy,“ tvrdí Haulík.

Kusý vníma zázemie najsilnejšej opozičnej strany za takpovediac fixné, pričom podľa neho výrazne ťažia paradoxne z kauzy Gorila. „Fico zaujal postoj, že nás sa to netýka, nás do toho neťahajte, hoci nie je pravdivý. Veď on tam jediný z tých čelných politikov chodil, ale on odmieta na to vôbec odpovedať a hrá toho mŕtveho chrobáka v tomto prípade a je to taktika, ktorá mu vychádza,“ uzavrel Kusý.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu