Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Bez ústupkov v právach rómsky problém nevyriešime!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riešiť rómsky problém Slovensko nedokáže bez toho, aby na európskej úrovni presadilo isté ústupky z hľadiska rozsahu ľudských práv, tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico.

V rámci svojej prednášky o ľudských právach študentom Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy povedal, že štandardnými metódami sa problém riešiť nedá a neštandardné Slovensko prijať nemôže. "Ale bez tohto sa nevieme pohnúť z miesta," varoval.

Ficovci vraj už v Európe sondovali, aké reakcie by vyvolalo prijatie "neštandardných" opatrení. "Povedali nám - urobte to ako malá krajina a v tom okamžiku ste na čiernej listine krajín v EÚ, ktoré porušujú ľudské práva," vyhlásil. "Takýto scenár si však naša krajina podľa dezignovaného premiéra nemôže dovoliť. Akonáhle ste na čiernej listine porušovania ľudských práv, nikto sa s vami nebaví. Kto sa dnes chce ťahať s EÚ, keď potrebujeme eurofondy?" pýtal sa.

Líder sociálnych demokratov upozornil, že Slovensko vychováva už tretiu generáciu ľudí, ktorí si zvykli na život bez práce založený na príjmoch zo štátnych sociálnych dávok, čo má za následok bujnejúci počet Rómov. "Máme obce, kde nám tak prudko stúpa počet rómskych spoluobčanov, že zrazu zisťujeme, že budú môcť voliť vlastných primátorov, vlastných starostov." Zastaviť populačnú explóziu by podľa Fica pomohlo obmedzenie dávok na tri deti, upozornil ale, že nie je prípustné nechať deti bez dávok umierať od hladu.

Riešením rómskeho problému by podľa lídra Smeru-SD mohlo byť vybudovanie internátnych škôl, kde by vychovávatelia deťom pomohli osvojiť si spoločenské a hygienické návyky a zároveň by tam získali vzdelanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu