Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké presuny v Smere: Strana vymení možno až 20 poslancov!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V poslaneckom klube Smeru-SD sa po vymenovaní druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vymení možno až 20 poslancov. Tých, ktorí odídu z poslaneckého kresla do ministerského alebo na post štátnych tajomníkov, vystriedajú v pléne náhradníci.

Do budúcej vlády si sadnú Robert Fico (premiér), Robert Kaliňák (vnútro), Marek Maďarič (kultúra), Peter Kažimír (financie), Dušan Čaplovič (školstvo), Ján Počiatek (doprava), Ľubomír Jahnátek (pôdohospodárstvo), Peter Žiga (životné prostredie), Martin Glváč (obrana) a Ján Richter (práca). Pridá sa k nim aj Ľubomír Vážny. Po zmene kompetenčného zákona mu bude patriť post podpredsedu vlády, ktorý bude zodpovedať za veľké investičné aktivity.
      
V parlamente uvoľnia miesto Viliamovi Holevovi, Ľubošovi Blahovi, Viere Mazúrovej, Milanovi Halúzovi, Jánovi Babičovi, Rastislavovi Čepákovi, Petrovi Fitzovi, Viere Kučerovej, Štefanovi Hrehovi, Jozefovi Ježíkovi a Štefanovi Gašparovičovi.
      
Počet náhradníkov ešte vzrastie podľa toho, koľko poslancov odíde na ministerstvá na posty štátnych tajomníkov. Dvojky na rezorty majú ísť robiť napríklad Braňo Ondruš, Peter Pellegrini, Jozef Buček či Marián Saloň, prípadne aj iní. Vďaka volebnému výsledku Smeru-SD (44,41 %, čo je 83 poslaneckých mandátov, pozn. TASR) a odchodom poslancov do exekutívy získa funkcie približne stovka ľudí z kandidátky sociálnych demokratov.
      
Poslanci sa svojho mandátu ujímajú zložením poslaneckého sľubu. Urobia tak na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR v stredu 4. apríla. Následne bude vymenovaná nová Ficova vláda a namiesto poslancov, ktorí sa stanú jej členmi, nastúpia do parlamentu ich náhradníci. Tí tiež zložia sľuby a v snemovni budú pôsobiť dovtedy, kým budú daní členovia vlády a štátni tajomníci, ktorých zastupujú, v exekutíve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu