Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Radičovej vláda zaťala sekeru 900 miliónov, hrozia daňové úniky

Robert Fico
Robert Fico

PREŠOV - Sekeru 900 mil. eur, časované bomby v podobe platov lekárov a zdravotných sestier, slabý výber daní, daňové úniky a toto všetko prekryté kolapsom daňových úradov zanecháva za sebou vláda Ivety Radičovej po 20 mesiacoch svojho vládnutia.

Povedal to na dnešnej tlačovej besede v Prešove líder strany Smer-SD Robert Fico. Navyše, podľa predsedu Smeru-SD vychádzajú na povrch informácie, že pri projekte UNITAS-u, teda spoločného systému výberu daní, cla a odvodov, sa objavujú ako subdodávatelia najmenej tri schránkové anglické firmy prepojené na SDKÚ-DS cez Ivana Mikloša a jeho priateľa Miroslava Mikulčíka. Podľa Fica "takýto bordel tu ešte nebol".

Fico uviedol, že nová vláda, ktorá príde po parlamentných voľbách, dostane štát v katastrofálnej finančnej situácii, za ktorú v plnej miere zodpovedá vláda Ivety Radičovej. Napriek pozitívnemu hospodárskeho rastu, ktorý Slovenská republika má, pravicová vláda dostala verejné financie do stavu pred úplným kolapsom. "Vo februári 2012 vláda Ivety Radičovej zaťala sekeru 900 mil. eur. Preto dnes môžeme už s istotou konštatovať, že deficit naplánovaný vo výške 4,6 % HDP v roku 2012 je obyčajnou fikciou. Je to fikcia, ktorá je nereálna a preto treba povedať veľmi jasne slovenskej verejnosti, že nová vláda bude musieť na túto sekeru Ivety Radičovej reagovať už v priebehu roku 2012 a nesústreďovať sa až na rok 2013,“ povedal Fico.

Ďalšou Jóbovou zvesťou pre Slovensko je podľa Fica mimoriadne negatívny vývoj vo výbere spotrebných daní a daní z príjmov fyzických osôb. Fico zdôraznil, že tým sú ohrozené mestá a obce, ktoré v podstatnej miere žijú z týchto príjmov. Ďalej poukázal na absolútne nefunkčný finančný systém, pokiaľ ide o daň z pridanej hodnoty (DPH), kde dochádza k zadržiavaniu vratiek, čo môže mať za následok ešte väčší finančný prepad. Fico vyslovil podozrenie, či tieto peniaze nie sú umelo zadržiavané, aby sa do volieb znížil deficit financií. V súvislosti s výberom daní povedal, že miera daňových únikov predovšetkým v oblasti DPH je 28 %, čím sa Slovensko podľa európskej štatistiky stáva druhým najhorším štátom po Grécku. Hrozba, že výber DPH bude ešte horší, je veľmi veľká a je tu podľa Fica aj veľká hrozba možných daňových únikov. Pri kontrole, ktorá bola urobená na daňovej správe poslancami NR SR vyplynulo, že dokonca sa môže stať, že niektoré firmy, ktoré majú záväzky voči štátu, nebudú tieto záväzky v budúcnosti plniť, pretože chýbajú informácie.

Daňové príjmy štátu však podľa Ministerstva financií SR nie sú ohrozené. Podľa slov hovorcu rezortu Martina Jaroša to dokazujú aj informácie z priebežného plnenia štátneho rozpočtu. „To najlepšie, čo strana Smer dokázala vyslať na ministerstvo financií, nám zanechalo dva roky po sebe deficity, ktoré sa súčasnej vláde podarilo výrazne zredukovať,“ dodal Jaroš. Vyjadrenia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica je podľa hovorcu rezortu financií potrebné vnímať ako prípravu na hľadanie výhovoriek v prípade vstupu Smeru do novej vlády a potvrdení rovnakej neschopnosti ako v rokoch 2006 až 2010. "Ak ale pán Fico chce niečo odkázať ministrovi financií, tak môže nabrať odvahu sadnúť si s ním do televíznej diskusie namiesto zbabelého vykrikovania z tlačoviek," dodal v reakcii na vyjadrenia predsedu Smeru Jaroš.

Fico upozornil aj na podozrivé schránkové anglické firmy, ktoré sa objavujú pri kúpe informačného systému pri projekte UNITAS, ktorý má zabezpečiť spoločný výber daní, cla a odvodov. Najmenej v troch prípadoch sa preukázali ako subdodávatelia takéto schránkové anglické firmy, ktoré sú prepojené na SDKÚ-DS cez Ivana Mikloša a Miroslava Mikulčíka. "V tejto situácii, keď by mal Ivan Mikloš chodiť so sklonenou hlavou a prosiť o odpustenie, vychádzajú na povrch informácie, ktoré poukazujú na to, že SDKÚ je nepoučiteľná, pokiaľ ide o peniaze, verejné zákazky, verejné obstarávanie,“ povedal Fico. Vyjadril sa, že pre podobné machinácie s financovaním SDKÚ odstúpil z líderskej pozície na kandidátke SDKÚ Mikuláš Dzurinda krátko pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Podobný scenár sa opakuje. Tentoraz má ísť podľa neho o anglickú schránkovú firmu Cross Cliff Limited, ktorá vlastní spoločnosť Cross Cliff Slovakia. "Všetky tieto firmy sú napojené na pána Mikulčíka, na priateľa Ivana Miloša. Opäť používajú podľa všetkého ten istý spôsob financovania, toku peňazí, ako to robili v prípade financovania SDKÚ," uviedol Fico.

Líder Smeru-SD sa kriticky vyjadril aj ku konaniu valného zhromaždenia akcionárov SPP dva dni pred voľbami. Vyzval SPP, ale aj ministra hospodárstva Juraja Miškova a Ivetu Radičovú, keďže štát tam má svojich zástupcov, aby konali v tom smere, aby sa valné zhromaždenie akcionárov SPP nekonalo v „takomto citlivom čase“.

Ministerstvo hospodárstva SR reagovalo, že zahraniční akcionári SPP zvolali mimoriadne valné zhromaždenie aj napriek jeho nesúhlasu, o ktorom boli informovaní listom začiatkom februára. "Ministerstvo hospodárstva SR proti tomu písomne protestovalo, čo manažment podniku nevzal na vedomie," uviedla hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová. Vzhľadom na nefunkčnosť Fondu národného majetku, ktorý vystavuje poverenie na účasť na valnom zhromaždení, sa však podľa nej štát ako akcionár nebude môcť na tomto valnom zhromaždení zúčastniť, čo bude automaticky viesť k jeho neuznášaniaschopnosti.

"Pred parlamentnými voľbami sa tak na tomto valnom zhromaždení neuskutočnia žiadne zásadné rozhodnutia," skonštatovala hovorkyňa. Aj v prípade, ak by valné zhromaždenie SPP bolo uznášaniaschopné, ministerstvo hospodárstva by podľa nej nesúhlasilo s prevodom aktív tranzitného plynovodu z SPP, a. s., do dcérskej spoločnosti eustream, tak, ako to už urobilo dvakrát na sklonku minulého roka, a to pre neschválenie implementácie tretieho energetického balíčka Európskej únie Národnou radou SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu