Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sulík: Pre Slovensko je 150 poslancov priveľa

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Slovenská republika podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nepotrebuje 150 poslancov, celkom jej postačí rovná stovka. Tvrdí, že Slovensko by nielen ušetrilo, ale zbavilo by sa aj ľudí, ktorí v parlamente nič nerobia.

„Presne vieme, ktorí poslanci nepovedia nič ako je rok dlhý, nevynikajú žiadnou aktivitou,“ vyhlásil Sulík v stredu na brífingu na pôde parlamentu. Konkrétne mená novinárom neprezradil, odkázal ich na parlamentné štatistiky, kde možno skontrolovať aktivitu poslancov.

O novele ústavy, ktorou by sa znížil počet poslancov, rokuje parlament v týchto chvíľach. Podporu potrebných 90 poslancov však návrh s najväčšou pravdepodobnosťou nezíska. Nepodporuje ho Smer-SD, KDH ani Most-Híd. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník dávnejšie odkázal, že zmenu si vie predstaviť, len ak bude zároveň prijatá novela zákona o voľbách do národnej rady.

Sulík sa nazdáva, že kritici návrhu hľadajú len zámienky na to, aby neubudlo 50 „teplých miestečiek“. Pripomenul, že za zníženie počtu poslancov sa v referende v roku 2010 vyjadrilo takmer milión občanov a práve preto do parlamentu novelu predložili. „O to viac nás sklamalo, ako málo si poslanci vážia 926-tisíc voličov, ktorí sa jasne vyjadrili, aby počet poslancov klesol.

Kvalita legislatívy by podľa Sulíka po znížení počtu poslancov neutrpela. „Logicky by sa zvýšila kvalita tých sto ľudí, ktorí by tam ostali, a to by zvýšilo kvalitu zákonov, ktoré sa tam schvaľujú. (...) Čo určite klesne, a výrazne, to sú náklady na prevádzku národnej rady,“ podotkol Sulík.

Po okresaní snemovne podľa Sulíka prestane byť aktuálna téma zmrazovania platov, ktorú považuje za populistickú. „Takéto opatrenie prinesie výrazne viac ako nejaké populistické zmrazovanie platov,“ skonštatoval. Ročnú úsporu sulíkovci vo svojom návrhu vyčíslili na 3,6 milióna eur.

O znížení počtu členov snemovne sa bude hlasovať ešte dnes.

Politológ Miroslav Kusý povedal, že zníženie počtu poslancov na sto by bolo len symbolickým riešením. Na argument, že menej poslancov by znamenalo úsporu poznamenal, že "šetriť sa dá všade, ale tu ide skôr o symboliku". Na margo "mlčanlivých" poslancov uviedol, že to je o vôli a rozhodnutí voličov, akého poslanca si zvolia. Kusý tému znižovania počtu poslancov uzavrel s tým, že si nemyslí, že tento návrh má šancu na úspech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu