Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zmeny v SaS: Na kongrese rozhodnú o novej vízii aj členoch rady

Sulík s členmi SaS
Sulík s členmi SaS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V sobotu a nedeľu čaká SaS v Bratislave rokovanie straníckeho kongresu. Delegáti na ňom budú voliť troch členov Republikovej rady SaS, diskutovať o voľbách a volebnom výsledku, vzťahov centrály a regionálnych štruktúr, dotknú sa aj otázky, aká má byť základná vízia a misia strany. Kongres sa bude konať za zatvorenými dverami, novinári sú pozvaní len na záverečný prejav predsedu strany Richarda Sulíka a následnú tlačovú besedu.

Funkčné obdobie uplynulo trom členom Republikovej rady SaS - Martinovi Poliačikovi, Jurajovi Miškovovi a Pavlovi Hladkému. Kým Poliačik a Miškov sa o funkciu v tomto orgáne uchádzajú opäť, Hladký kandidatúru neohlásil, do rady teda po kongrese zasadne najmenej jeden nový člen. Do rady kandiduje vyše desiatka členov strany, samotná voľba je na programe v nedeľu, pričom kandidáti budú mať trojminútový priestor na to, aby sa predstavili a popísali svoje predstavy o pôsobení v tomto orgáne. Úlohou rady je napríklad voľba podpredsedu strany, tejto funkcie sa zhostí už v máji, keďže Jozef Mihál sa pred niekoľkými týždňami podpredsedníckeho postu vzdal.

Delegáti budú na kongrese hovoriť aj o tom, ako zvýšiť počet členov strany, či sa súčasný prísny model výberu členov osvedčil, či je dlhodobo udržateľný a ak nie, aké zmeny prijať. "Na druhej strane chceme, aby sa zachovala kvalita členov, na ktorej si zakladáme," prízvukuje Poliačik.

Kongres nadväzuje na ideovú konferenciu strany, ktorá sa konala pred dvoma týždňami. Poliačik preto neočakáva emotívnu diskusiu o volebnom výsledku, ale predovšetkým pragmatické a konštruktívne vyjadrenia. Pre agentúru SITA povedal, že do úvahy prichádza aj istá revízia stanov, ktorú však nekonkretizoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu