Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V roku 2011 dostala SaS od štátu milión eur!

Členovia strany SaS Ľubomír Galko, Juraj Miškov, Richard Sulík a Daniel Krajcer
Členovia strany SaS Ľubomír Galko, Juraj Miškov, Richard Sulík a Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac než jeden milión eur dostala strana SaS v roku 2011 zo štátneho rozpočtu. Ako vyplýva z výročnej správy strany za rok 2011, príspevok na činnosť politického subjektu poskytol SaS štát vo výške 572 322 eur a príspevok na mandáty dosiahol 476 480 eur.

Výška týchto príspevkov sa odvíja od výsledku strany v parlamentných voľbách. Z celkových príjmov strany predstavovali štátne dotácie necelých 96,3 percenta.

Celkovo v roku 2011 strana minula vyše 416-tisíc eur, zbohatla teda o necelých 673-tisíc eur. Najviac podľa účtovníctva utratila na "ostatné služby", na mzdy a poistné išlo približne 24-tisíc. Podľa generálnej manažérky strany Jany Kiššovej mala strana v minulom roku jediného zamestnanca, odmeny však vyplácala aj viacerým občasným spolupracovníkom.

Na členskom liberáli vyzbierali necelých 40-tisíc eur. Najviac prispeli Richard Sulík, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Poliačik, Juraj Droba, Jaroslav Suja a Martin Chren, ktorí strane poslali po tisíc eur. Za uplynulý rok SaS prijala jediný dar, tiež vo výške tisíc eur. Miškov v apríli 2011 SaS poskytol aj pôžičku v sume 100-tisíc eur, subjekt ju však do dvoch mesiacov splatil.

Strana ku koncu roka evidovala aj záväzky po lehote splatnosti vo výške 34 301 eur. Kiššová to vysvetlila tým, že je to bežný koncoročný stav, keď sú faktúry vystavené so splatnosťou do konca decembra, uhrádzajú sa však až v januári nasledujúceho roka. V roku 2011 si SaS napríklad objednala na účely predvolebnej kampane zelené šály za takmer 29-tisíc eur, dodané ale boli až v januári 2012, kedy faktúru strana aj uhradila.

Celkový majetok strany ku koncu roka 2011 predstavoval 1,84 milióna eur. Najväčšiu časť z tejto sumy predstavuje spoločnosť Liberálny dom, ktorá spravuje sídlo strany s rovnakým menom. Základné imanie tejto spoločnosti sa v predchádzajúcom roku zvýšilo o 300-tisíc eur na dnešného 1,575 milióna.

SaS mala ku koncu roka 281 členov, zachováva si teda v porovnaní s inými stranami veľmi úzku členskú základňu, z parlamentných subjektov majú menej členov jedine OĽaNO - štyroch.

Kiššová pôsobila do marcových parlamentných volieb ako poslankyňa za SaS, ale do nového parlamentu ju voliči neposunuli. Donedávna pracovala ako generálna manažérka strany bez nároku na odmenu, od apríla si ju strana platí ako zamestnankyňu na plný úväzok.

SaS predložila správu ako prvá z parlamentných strán, zákonný termín je do konca apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu