Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Víťazka ankety čitateľov Topiek o najsexi kandidátku: Nie som moc na akty!

Víťazka ankety Katarína Augustinič Zobraziť galériu (2)
Víťazka ankety Katarína Augustinič

BRATISLAVA – Politička strany Sloboda a solidarita Katarína Augustinič prekvapila v hlasovaní čitateľov Topiek o najkrajšiu ženu na predvolebnej kandidátke. Z pomerne neznámej Bratislavčanky, ktorá o vyše 300 hlasov predbehla aj takú matadorkou, akou je playmate Andrea Járová, sa stala rázom známa osobnosť. Prinášame vám s ňou krátky rozhovor o tom, čo by chcela v politike dosiahnuť a či si myslí, že krása jej pomôže k úspechu.

Ako vnímate fakt, že ste v hlasovaní čitateľov Topky.sk zvíťazili ako najsexi budúca možná ministerka v konkurencii napríklad Andrei Járovej?

Ako ženu ma to určite potešilo. Ale poznáte to, žiadna z nás nie je so sebou nikdy úplne spokojná… Takže ďakujem čitateľom, ale myslím, že zohralo úlohu aj to, že si okrem fotiek prečítali aj text pod fotografiou (smiech). Nerada by som totiž bola vnímaná iba ako pekná tvár na kandidátke.

Ste ochotná vytiahnuť všetky ženské zbrane do politického boja?

Ak myslíte pod ženskými zbraňami, to, že si pôjdem za svojím cieľom a budem chcieť splniť svoj program, tak áno (smiech). Ale ak sa pýtate na nejaké šteklivé fotky, tak to určite nie. Jednak taká nie som a navyše toto nie je súťaž tvárí či tiel z plagátov. Politika totiž napriek tomu, ako to u nás v ostatnom čase možno vyzerá, nie je iba cirkus, ale vážna vec, ktorá rozhoduje o budúcnosti štátu a nás všetkých.

Myslíte si, že žene stačí krása na politiku?

Určite nie. Naopak si myslím, že veľa krásnych žien má problém, aby ich väčšinou mužskí politickí matadori akceptovali, pretože dlho nedokážu udržať pohľad do očí. (smiech)

Máme dosť žien v parlamente?

Ženy do politiky nútiť nemôžeme, ale vždy ma teší, keď sa aj na Slovensku prejaví nejaká výraznejšia politička. Predsa len ženský pohľad je rovnako dôležitý, ako ten mužský.

Máte nejaký politický vzor?

Možno by som nehovorila o konkrétnom vzore, ale v politike je veľa žien, ktoré sú inšpirujúce. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkel, bývalá britská premiérka Margaret Thatcher či fínska prezidentka Tarja Halonen. Nehovorím, že s nimi musím súhlasiť v politických názoroch, ale sú určite inšpiráciou pre ženy a dôkazom, že politika nie je iba mužským svetom.

Čo by ste chceli v politike dosiahnuť?

Svetový mier (smiech), ale teraz vážne. V kontexte dnešných dni by som rada obnovila dôveru voliča k svojmu poslancovi. A najväčším zadosťučinením pre politika je vždy, keď na záver jeho prácu ocenia práve občania.

Keby ste mali moc a mohli teraz hneď niečo zmeniť na Slovensku, čo by to bolo?

Určite by som okamžite stopla transfer peňazí do trvalého eurovalu a tieto peniaze účelovo použila na podporu mladých rodín. Napríklad na zvýšenie materského a rodičovského príspevku. 

Iveta Radičová bola našou prvou ženou premiérkou, nemyslite si, že jej skúsenosť skôr ženy odradí od politiky?

Myslím si, že veľmi záleží aj na konkrétnej strane, pani Radičová bola bohužiaľ v strane, kde v podstate za ňou nikto nestal a v takejto pozícii robiť premiérku je ťažké.

Katarína Augustinič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky.sk; archív KA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu