Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rozladený Hrušovský: So stranou SaS sa nedá vždy seriózne pracovať!

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SaS je partnerom, s ktorým sa nedá vždy dohodnúť a seriózne pracovať. V dnešnej relácii televízie TA3 V politike vo vyhlásil predseda NR SR Pavol Hrušovský. Reagoval tak na krok liberálov, ktorí sa rozhodli ustúpiť zo súboja s kresťanskými demokratmi o post predsedu hospodárskeho výboru a do centrály KDH poslali pečená prasa, aby sa hnutie Jána Figeľa dostatočne nasýtilo.

"My sme sa pokúšali o dohodu a jediné, čo SaS kategoricky požadovala od všetkých, bol výbor pre hospodárstvo. Proti tomu sme namietali, lebo KDH malo ministra dopravy, čo je mega ekonomicko-hospodársky rezort. Ján Hudacký je dobré rozhodnutie, preto nechápem detinský a urazený postoj SaS. Nechápem túto reakciu," povedal Hrušovský. Na otázku, prečo chce mať KDH tak veľmi predsedu hospodárskeho výboru, keď v tejto inštitúcii bude mať aj tak väčšinu vládny Smer-SD, Hrušovský odvetil, že predseda je istým symbolickým vyjadrením. "Takto sme sa stranícky rozhodli," podotkol. SaS na post šéfa výboru pôvodne nominovala exministra hospodárstva Juraja Miškova.
      
Predseda parlamentu zároveň informoval, že dohoda opozície na obsadení postu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý ponúkol Smer-SD, ešte nie je. "Vidíte, ako ťažko sa rodia v opozícii dohody. Očakávam, že táto diskusia bude aktuálnou po ustanovujúcej schôdzi," avizoval. KDH však podľa jeho slov kandidáta na túto funkciu má. "Meno zverejníme, až príde čas," konštatoval.
      
Podpredseda Smeru-SD a budúci šéf parlamentu Pavol Paška uistil, že budúca vládna strana bude nominácie opozície rešpektovať, a to platí aj v príde kandidátky na post podpredsedu NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO). "Bol by som nerád, aby sme začali turbulenciami, a preto si myslím, že budeme rešpektovať všetky dohody opozície a všetky nominácie. Všetci sme v parlamente raz začínali a tiež mi tiekol pot po chrbte, keď som sa musel postaviť a mať prejav," podotkol na margo malých skúseností Jurinovej.
      
Podporu tejto kandidátke vyjadril aj Hrušovský. "Na rokovaniach opozície som nadobudol presvedčenie, že všetky opozičné strany jej vyjadrujú podporu. No väčšinu má v rukách Smer, sám môže rozhodnúť. Voľba je tajná, má svoje úskalia, počkáme na výsledok," povedal Hrušovský.
      
Paškovi ako novému šéfovi parlamentu praje, aby sa mu darilo v zákonodarnom zbore kultivovať prostredie. "Stačí jeden nezodpovedný poslanec, ktorý vulgárnymi vyjadreniami môže znehodnotiť celú inštitúciu, a toho by som sa nerád dožil. Boli sme svedkami častokrát hanebných prejavov," upozornil Hrušovský. Koho konkrétne mal na mysli, nepovedal.
      
"Ja nemám rád výraz 'kultúra v parlamente', skôr sa poďme baviť o hodnotách. Vždy to stojí a padá na konkrétnych ľuďoch. Ak ma zvolia do funkcie predsedu, pokúsim sa zaviesť akýsi nový pohľad. Pre mňa vždy bola cieľom vyššia miera kooperácie. Máme tu zažitú zotrvačnosť, že väčší berie všetko a ja chcem viac spájať," uistil Paška. V tejto súvislosti nevylúčil, že vládna strana podporí aj opozičné návrhy. "Budú sa hľadať riešenia, ktoré sú v prospech krajiny. Nemožno očakávať, aby sme ustupovali od nášho videnia a robili programové kotrmelce, ale všade tam, kde sa objaví praktické riešenie, určite budeme pripravení na spoluprácu," uviedol.
      
Či bude možný kandidát na ministra hospodárstva Ján Valko napokon šéfovať SIS, Paška nepotvrdil. "Je to kompetencia predsedu Roberta Fica, nerád by som predbiehal. Sme tak vnútorne silná strana a s tak dostatočne silným rezervoárom, že o komkoľvek, kto je nominovaný na akýkoľvek vysoký post, môžeme povedať, že spĺňa kritériá," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu