Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dodatky k zmluvám podpísalo 42 percent lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Dodatky k zmluvám so všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) podpísalo už 42 percent všeobecných lekárov a ďalšie postupne prichádzajú. Svojim poistencom VšZP garantuje zdravotnú starostlivosť aj po 1. júli 2012, kedy sa očakáva, že väčšina ambulantných lekárov nepodpíše nové zmluvy s poisťovňou a budú teda pracovať ako nezazmluvnení lekári.

„VšZP pri zasielaní dodatkov jednotlivým lekárom neporušila žiaden zákon, ale urobila všetko preto, aby zabezpečila plynulé pokračovanie zmlúv. VšZP bola vždy ochotná rokovať so svojimi partnermi, je ochotná stretnúť sa so zástupcami lekárov aj teraz a diskutovať s nimi, avšak navrhované navýšenie je zo strany poisťovne definitívne,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Poistencom, ktorí od 1. júla navštívia nezazmluvneného lekára, odporúča VšZP neplatiť za vyšetrenie ani za vypísanie receptu, pretože zdravotná poisťovňa všeobecným lekárom túto zdravotnú starostlivosť uhradí. „VšZP dala verejný prísľub lekárňam, že im uhradí všetky lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré v mesiaci júl až do odvolania predpíšu nezmluvní lekári. To znamená, že pacienti nebudú musieť v lekárni platiť nič navyše,“ konštatovala Gašparíková. VšZP tiež uhradí laboratórne vyšetrenia a röntgeny, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár pre dospelých a tiež nezmluvný všeobecný lekár pre deti a dorast.

„Poistenec má tiež možnosť ísť na vyšetrenie alebo si dať predpísať recept priamo do nemocnice. VšZP má prísľub Asociácie nemocníc Slovenska i Asociácie fakultných nemocníc, že v prípade potreby môžu ísť poistenci na vyšetrenie aj priamo do nemocnice,“ pokračovala hovorkyňa štátnej poisťovne.

Poistencovi, ktorého by v niektorej ambulancii odmietli ošetriť, VšZP odporúča, aby sa obrátil priamo na pobočku poisťovne alebo navštívil zmluvného lekára. Aktuálny zoznam všetkých zmluvných lekárov bude zverejnený na internetovej stránke VšZP, poistenci ho nájdu aj vo všetkých pobočkách poisťovne, prípadne môžu zavolať do Call Centra 0850 003 003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu