Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chirurgovia: Súčasný stav je konečným štádiom totálneho kolapsu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súčasný stav je konečným štádiom totálneho kolapsu zdravotného systému a vznikol nie zavinením lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale neprehľadným a neschopným politickým vedením rezortu zdravotníctva za posledných 22 rokov.

V otvorenom liste vláde SR, prezidentovi SR a občanom to napísali účastníci 65. chirurgického dňa profesora Kostlivého - najstaršieho kongresu Českej a Slovenskej chirurgickej spoločnosti.

Riešením tohto stavu by podľa chirurgov boli okamžité systémové zmeny v zdravotníctve. Medzi takéto patrí sprehľadnenie finančných tokov či zavedenie platby podľa diagnózy.

Chirurgovia dodávajú, že finančné prostriedky, ktoré spravujú zdravotné poisťovne, sú verejné. Musia tak byť podľa nich v plnom rozsahu vrátené do zdravotného systému bez nároku na tvorbu zisku.

"Zásadne nesúhlasíme s transformáciou zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti, ktorá sleduje úzke záujmy určitých skupín a perspektívne smeruje k ďalšiemu spoplatneniu zdravotnej starostlivosti," píšu chirurgovia v liste. Manažment systému zdravotníctva musí byť podľa nich profesionálny, apolitický a kontrolovaný.

List podpísal prezident 65. chirurgického dňa Kostlivého a dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Peter Labaš a vedecký tajomník chirurgického dňa Marek Čambal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu