Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTOREPORTÁŽ Unikátny zoskok z vesmíru: Letím k tebe späť, maličká Zem!

Unikátny zoskok Felixa Baumgartnera Zobraziť galériu (24)
Unikátny zoskok Felixa Baumgartnera (Zdroj: Red Bull Stratos, SITA)

NOVÉ MEXIKO - Odvážny rakúsky parašutista Felix Baumgartner (43) dosiahol to, čo nikto pred ním. Svojím skokom zo stratosféry pokoril hneď niekoľko rekordov. Stal sa prvým človekom na svete, ktorý skočil z výšky viac ako 39 kilometrov (39 045 metrov), prekonal rýchlosť zvuku (1342,8 km/h) bez pomoci akéhokoľvek zariadenia. Najdlhší voľný pád síce nedosiahol, k Zemi však letel takmer 10 minút. Pozrite si jedinečné zábery z jeho príprav a samotného skoku.


Na odvážny skok sa Felix Baumgartner pripravoval päť rokov.
Zobraziť galériu (24)
Na odvážny skok sa Felix Baumgartner pripravoval päť rokov.  (Zdroj: SITA)

Po niekoľkodňovom odkladaní kvôli poveternostným podmienkam sa v nedeľu Felix konečne dočkal svojho skoku.
Zobraziť galériu (24)
Po niekoľkodňovom odkladaní kvôli poveternostným podmienkam sa v nedeľu Felix konečne dočkal svojho skoku.  (Zdroj: Red Bull Stratos)
Obrovský balón z materiálu 10-krát tenšieho ako igelitové vrecko vzlietol spolu s kapsulou, v ktorej sedel Felix, o 9:30 miestneho času (17:30 CET).
Zobraziť galériu (24)
Obrovský balón z materiálu 10-krát tenšieho ako igelitové vrecko vzlietol spolu s kapsulou, v ktorej sedel Felix, o 9:30 miestneho času (17:30 CET).  (Zdroj: SITA)
Počas celého letu do výšky 39 kilometrov komunikoval so svojím mentorom a prvým mužom, ktorý sa na rovnaký zoskok odvážil ešte v roku 1960 Joeom Kittingerom (šedivý pán vľavo).
Zobraziť galériu (24)
Počas celého letu do výšky 39 kilometrov komunikoval so svojím mentorom a prvým mužom, ktorý sa na rovnaký zoskok odvážil ešte v roku 1960 Joeom Kittingerom (šedivý pán vľavo).  (Zdroj: SITA)
Približne o 18:30 nášho času sa kapsula s Felixom na palube dostala na úroveň takzvanej Armstrongovej línie (19 200 m). Od tejto výšky by sa mu z tela bez ochranného oblečenia odparili telesné tekutiny.
Zobraziť galériu (24)
Približne o 18:30 nášho času sa kapsula s Felixom na palube dostala na úroveň takzvanej Armstrongovej línie (19 200 m). Od tejto výšky by sa mu z tela bez ochranného oblečenia odparili telesné tekutiny.  (Zdroj: SITA)
O 20:04 CET si Baumgartner odopol bezpečnostný pás a postavil sa, aby si vychutnal neopakovatelný pohľad.
Zobraziť galériu (24)
O 20:04 CET si Baumgartner odopol bezpečnostný pás a postavil sa, aby si vychutnal neopakovatelný pohľad.  (Zdroj: Red Bull Stratos)
Presne 39 045 metrov bola výška, z ktorej rakúsky odvážlivec skákal.
Zobraziť galériu (24)
Presne 39 045 metrov bola výška, z ktorej rakúsky odvážlivec skákal.  (Zdroj: SITA)
Krátko pred zoskokom, ktorý sledovalo naživo 8 miliónov ľudí prostredníctvom Youtube, sa modlil k Bohu. ,,Dobrý Bože, prosím, nenechaj ma v štichu.´´
Zobraziť galériu (24)
Krátko pred zoskokom, ktorý sledovalo naživo 8 miliónov ľudí prostredníctvom Youtube, sa modlil k Bohu. ,,Dobrý Bože, prosím, nenechaj ma v štichu.´´  (Zdroj: Red Bull Stratos)
Sťažka sa nadýchol a ľuďom na celej planéte odkázal: ,,Viem, že sa pozerá celý svet. Dúfam, že celý svet vidí to, čo ja. Niekedy musíš ísť poriadne vysoko, aby si videl, aký si v podstate malý. Teraz idem domov.´´
Zobraziť galériu (24)
Sťažka sa nadýchol a ľuďom na celej planéte odkázal: ,,Viem, že sa pozerá celý svet. Dúfam, že celý svet vidí to, čo ja. Niekedy musíš ísť poriadne vysoko, aby si videl, aký si v podstate malý. Teraz idem domov.´´  (Zdroj: SITA)
,,Je to naozaj vysoko. Letím k tebe späť, maličká Zem,´´ boli Felixove slová tesne po vykročení do prázdna.
Zobraziť galériu (24)
,,Je to naozaj vysoko. Letím k tebe späť, maličká Zem,´´ boli Felixove slová tesne po vykročení do prázdna.  (Zdroj: SITA)
Každý Felixov ´´krok´´ sledoval a počúval jeho mentor Joe Kittinger z kontrolnej stanice, ktorý v roku 1960 skákal z výšky 31 333 metrov.
Zobraziť galériu (24)
Každý Felixov ´´krok´´ sledoval a počúval jeho mentor Joe Kittinger z kontrolnej stanice, ktorý v roku 1960 skákal z výšky 31 333 metrov.  (Zdroj: SITA)
Došlo však aj k nečakaným komplikáciám. ,,Celý skok bol jeden veľký boj. Po 10 sekundách som sa začal šialene točiť. Myslel som si, že stratím vedomie.´´ Nechýbalo veľa a Felix by otvoril núdzový padák. Potom by však začal spomaľovať a nedosiahol by rýchlosť zvuku. ,,Povedal som si: Kým necítim krv v očiach, pôjdem ďalej.´´
Zobraziť galériu (24)
Došlo však aj k nečakaným komplikáciám. ,,Celý skok bol jeden veľký boj. Po 10 sekundách som sa začal šialene točiť. Myslel som si, že stratím vedomie.´´ Nechýbalo veľa a Felix by otvoril núdzový padák. Potom by však začal spomaľovať a nedosiahol by rýchlosť zvuku. ,,Povedal som si: Kým necítim krv v očiach, pôjdem ďalej.´´  (Zdroj: SITA)
Našťastie, zoskok dopadol v poriadku. Dokument o Felixovom skoku pripravuje britská televízia BBC, ktorá získala práva na odvysielanie unikátnych záberov. Rakúšan mal totiž na svojej výstroji umiestnené ďalšie tri kamery, ktoré snímali jeho pád.
Zobraziť galériu (24)
Našťastie, zoskok dopadol v poriadku. Dokument o Felixovom skoku pripravuje britská televízia BBC, ktorá získala práva na odvysielanie unikátnych záberov. Rakúšan mal totiž na svojej výstroji umiestnené ďalšie tri kamery, ktoré snímali jeho pád.  (Zdroj: Red Bull Stratos)
Felixa prišli podporiť aj jeho najbližší. Mama Eva s prsteňom s tvárou mimozemšťana, za ňou Felixov brat a priateľka, ktorá sa neubránila slzám.
Zobraziť galériu (24)
Felixa prišli podporiť aj jeho najbližší. Mama Eva s prsteňom s tvárou mimozemšťana, za ňou Felixov brat a priateľka, ktorá sa neubránila slzám.  (Zdroj: SITA)
Felix svoj let ukončil ukážkovým pristátím v púšti v Novom Mexiku o 20:16 CET. Najprv sa spustil na kolená a šťastne vystrel ruky k nebu.
Zobraziť galériu (24)
Felix svoj let ukončil ukážkovým pristátím v púšti v Novom Mexiku o 20:16 CET. Najprv sa spustil na kolená a šťastne vystrel ruky k nebu.  (Zdroj: SITA)
Len čo dopadol a potešil sa z pevnej pôdy pod nohami, vyzliekol si obtiahnuté oblečenie. V predošlých rozhovoroch sa sťažoval na stiesnenosť, ktorú v ňom pociťoval.
Zobraziť galériu (24)
Len čo dopadol a potešil sa z pevnej pôdy pod nohami, vyzliekol si obtiahnuté oblečenie. V predošlých rozhovoroch sa sťažoval na stiesnenosť, ktorú v ňom pociťoval.  (Zdroj: SITA)
Po úspešnom zoskoku sa zvítal s technickým vedúcim projektu Artom Thompsonom, ktorý ho odviezol helikoptérou späť k rodine a priateľom.
Zobraziť galériu (24)
Po úspešnom zoskoku sa zvítal s technickým vedúcim projektu Artom Thompsonom, ktorý ho odviezol helikoptérou späť k rodine a priateľom.  (Zdroj: SITA)
Kapsula s balónom dopadla bezpečne na Zem o 20:39 CET.
Zobraziť galériu (24)
Kapsula s balónom dopadla bezpečne na Zem o 20:39 CET.  (Zdroj: Red Bull Stratos)
Výstroj Felixa Baumgartnera.
Zobraziť galériu (24)
Výstroj Felixa Baumgartnera.  (Zdroj: Red Bull Stratos)

A takto vyzerali prípravy na zoskok Joea Kittingera v roku 1960.
Zobraziť galériu (24)
A takto vyzerali prípravy na zoskok Joea Kittingera v roku 1960.  (Zdroj: SITA)
Ten pred 52 rokmi dosiahol s balónom výšku 31 332 metrov a voľným pádom letel až 4 minúty 36 sekúnd.
Zobraziť galériu (24)
Ten pred 52 rokmi dosiahol s balónom výšku 31 332 metrov a voľným pádom letel až 4 minúty 36 sekúnd.  (Zdroj: SITA)
Tento rekord sa Baumgartnerovi nepodarilo pokoriť. ,,Najdlhší voľný pád nechajme jemu (Kittingerovi),´´ povedal Baumgartner v prvom interview po dopade.
Zobraziť galériu (24)
Tento rekord sa Baumgartnerovi nepodarilo pokoriť. ,,Najdlhší voľný pád nechajme jemu (Kittingerovi),´´ povedal Baumgartner v prvom interview po dopade.  (Zdroj: SITA)


Pošlite nám vaše jedinečné fotky jesennej prírody plnej farieb na fotky@topky.sk. Radi ich zverejníme v našom jesennom výbere.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu