Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Strach z chodníka: Pozrite si na fotkách najzelenšiu uličku Slovenska!

Zobraziť galériu (8)

BRATISLAVA – Z večera do rána vyrástla na Zelenej ulici v bratislavskom Starom Meste tráva. Na časť dlažby totiž na dva dni položili živý trávnik. "Ľudia sa zastavovali, krútili hlavami, nechceli po tráve prejsť. Keď sme im povedali, že môžu, objavili sa úsmevy na tvárach," opísal prvé reakcie Bratislavčanov iniciátor projektu Zoltán Balko zo Spoločnosti pre záhradnú a krajinnú tvorbu. Tá sa akciou snaží upozorniť na ubúdanie zelených plôch v meste. Vo fotoreportáži si pozrite, ako to v Starom Meste vyzerá.

Trávnik s veľkosťou 300 m2 rozkladali po ulici včera v noci počas troch až štyroch hodín. ,,Aby sme prekvapili ľudí, ktorí pôjdu ráno do školy či práce a sú na túto ulicu zvyknutí. Z večera do rána sa ulica zmenila, išlo o efekt,´´ vysvetlil Balko.
Zobraziť galériu (8)
Trávnik s veľkosťou 300 m2 rozkladali po ulici včera v noci počas troch až štyroch hodín. ,,Aby sme prekvapili ľudí, ktorí pôjdu ráno do školy či práce a sú na túto ulicu zvyknutí. Z večera do rána sa ulica zmenila, išlo o efekt,´´ vysvetlil Balko.  (Zdroj: SITA)
Podľa reakcií Bratislavčanov sa to iniciátorom aj poradilo. Na ulici vytvorili aj sedenia na oddych a okoloidúcim hrala hudba. ,,Teraz je tu úplne iná klíma. Nemám pocit, že som v centre mesta,´´ uviedla Bratislavčanka Danka.
Zobraziť galériu (8)
Podľa reakcií Bratislavčanov sa to iniciátorom aj poradilo. Na ulici vytvorili aj sedenia na oddych a okoloidúcim hrala hudba. ,,Teraz je tu úplne iná klíma. Nemám pocit, že som v centre mesta,´´ uviedla Bratislavčanka Danka.  (Zdroj: SITA)
Akcia vznikla v spolupráci s bratislavským magistrátom a mestskou časťou Staré Mesto. ,,Toto môže byť jeden sympatický a provokujúci krok na to, aby sme diskutovali, ako do mesta priniesť viac zelených plôch,´´ povedal dnes primátor Milan Ftáčnik (na fotke v strede) na slávnostnom otvorení takzvanej živej ulice.
Zobraziť galériu (8)
Akcia vznikla v spolupráci s bratislavským magistrátom a mestskou časťou Staré Mesto. ,,Toto môže byť jeden sympatický a provokujúci krok na to, aby sme diskutovali, ako do mesta priniesť viac zelených plôch,´´ povedal dnes primátor Milan Ftáčnik (na fotke v strede) na slávnostnom otvorení takzvanej živej ulice.  (Zdroj: SITA)
Podľa staromestskej starostky Táne Rosovej (vpravo v žltom) by sa malo na verejný priestor vždy pozerať trochu kreatívnejšie. ,,Je to inšpirácia, vidieť ulice inými očami,´´ poznamenala.
Zobraziť galériu (8)
Podľa staromestskej starostky Táne Rosovej (vpravo v žltom) by sa malo na verejný priestor vždy pozerať trochu kreatívnejšie. ,,Je to inšpirácia, vidieť ulice inými očami,´´ poznamenala.  (Zdroj: SITA)
S primátorom v rámci otvorenia trávnik symbolicky poliali vodou z Dunaja. Bratislavčania si ho budú môcť užívať dva dni, potom zrejme skončí v komposte.
Zobraziť galériu (8)
S primátorom v rámci otvorenia trávnik symbolicky poliali vodou z Dunaja. Bratislavčania si ho budú môcť užívať dva dni, potom zrejme skončí v komposte.  (Zdroj: SITA)
Trávnik je podľa Balka reakciou na súčasný trend, keď sa zastavujú v meste aj posledné voľné plochy a výsledkom je ubúdanie tých zelených. Akcia však nemá mať apelačný charakter. ,,Chceme len upozorniť na problém, podnietiť možno diskusiu ľudí a využívame na to tento šokujúci efekt,´´ uviedol.
Zobraziť galériu (8)
Trávnik je podľa Balka reakciou na súčasný trend, keď sa zastavujú v meste aj posledné voľné plochy a výsledkom je ubúdanie tých zelených. Akcia však nemá mať apelačný charakter. ,,Chceme len upozorniť na problém, podnietiť možno diskusiu ľudí a využívame na to tento šokujúci efekt,´´ uviedol.  (Zdroj: SITA)
Prvýkrát sa niečo podobné uskutočnilo v Nemecku v 70-tych rokoch, keď sa projekt stretol s veľkou odozvou. ,,Smutné je na tom to, že ak to spravíme dnes, má to tú istú silu. Hoci sme sa posunuli o 40 rokov, problém je presne ten istý,´´ dodal iniciátor.
Zobraziť galériu (8)
Prvýkrát sa niečo podobné uskutočnilo v Nemecku v 70-tych rokoch, keď sa projekt stretol s veľkou odozvou. ,,Smutné je na tom to, že ak to spravíme dnes, má to tú istú silu. Hoci sme sa posunuli o 40 rokov, problém je presne ten istý,´´ dodal iniciátor.  (Zdroj: SITA)
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu