Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikli ďalšie mená z Ficovho kabinetu: Prácu povedie Richter, obranu možno Glváč!

Martin Glváč Zobraziť galériu (3)
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčkou parlamentu bude aj krajská šéfka Smeru-SD v Banskej Bystrici Jana Laššáková. Potvrdili to viacerí politici Smeru-SD. Smer-SD tak nominuje na dve podpredsednícke kreslá v zákonodarnom zbore dve ženy.

Už v utorok informovala, že podpredsedníčkou NR SR bude Renáta Zmajkovičová. Laššáková je poslankyňou od roku 2002. V minulosti bola predsedníčkou výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Zmajkovičová predsedala v minulosti Mandátovému a imunitnému parlamentnému výboru. Už dávnejšie je známe, že predsedom NR SR sa má stať Pavol Paška.

Kandidátka Smeru-SD na post podpredsedu NR SR Jana Laššáková rada zužitkuje svoje skúsenosti, ak nomináciu schváli predsedníctvo strany v piatok. „V parlamente som už štvrté volebné obdobie. Pôsobila som v ústavnoprávnom výbore. Mám skúsenosti s parlamentnou prácou a rada ich zužitkujem, ak nomináciu schváli predsedníctvo,“ povedala Laššáková.

Podľa nej sociálna demokracia uznáva rovnosť príležitostí a to sa aj v praxi napĺňa. „Nikdy som v Smere nepociťovala, že by ženy nemali prístup k funkciám,“ povedala v súvislosti s tým, že Smer-SD nominuje na dve podpredsednícke kreslá ženy. Podľa nej veľa skúsených politikov odchádza do exekutívy a ona si svoju prácu predstavovala v parlamente. Zdôraznila, že ženy sú racionálnejšie ako muži a preto to treba vo vedení NR SR premiešať. „V minulom volebnom období boli vo vedení samí muži. Je dostatok šikovných žien a treba im dávať šancu,“ dodala Laššáková.

Dvoch podpredsedov okrem Smeru má navrhnúť opozícia. KDH nominuje na podpredsednícke kreslo predsedu strany Jána Figeľa. Druhého podpredsedu za opozíciu navrhli Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Je ňou Erika Jurinová. Nové vedenie parlamentu vrátane podpredsedov bude voliť plénum NR SR na ustanovujúcej schôdzi, ktorá bude v stredu 4. apríla.

V Smere-SD sa diskutuje stále o obsadení niektorých ministerstiev. Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny sa má stať podľa informácií generálny manažér strany Ján Richter. Štátnym tajomníkom v tomto rezorte má byť Branislav Ondruš. Ministrom obrany sa má stať niekto z dvojice Peter Pellegrini a Martin Glváč. Glváč svoju nomináciu na ministra obrany poprel. "Koľko ešte ministerstiev mi prisúdia?," reagoval pre Topky.

Smer-SD už avizoval, že navrhne na post ministra spravodlivosti šéfa Slovenskej advokátskej komory Tomáša Borca. Fico tiež v médiách potvrdil, že ministrom financií bude Peter Kažimír, zdravotníctva Zuzana Zvolenská, diplomaciu bude viesť Miroslav Lajčák, školstvo Dušan Čaplovič, kultúru Marek Maďarič a rezortu vnútra bude šéfovať Robert Kaliňák. Podľa informácií sa ministrom dopravy má stať Ján Počiatek a ministrom pôdohospodárstva Stanislav Becík, ktorý už tento rezort raz viedol ako nominant Ľudovej strany - HZDS.

V Smere-SD majú na zostavenie vlády čas do piatka, keď zloženie nového kabinetu formálne schváli predsedníctvo strany, ktoré bude rokovať v Banskej Bystrici. Následne mená Fico oznámi prezidentovi SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu