Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Definitívne uzavreté kandidátky: Týchto 26 strán sa pobije o naše hlasy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Celkovo 26 politických strán odovzdalo v zákonnom termíne kandidačné listiny pre marcové parlamentné voľby. Zaregistrované však budú až potom, ako splnenie všetkých potrebných náležitostí preskúma Ústredná volebná komisia (ÚVK), na čo má čas do 31. decembra. Novinárov o tom dnes informovala zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Vlani kandidovalo vo voľbách do NR SR 18 politických subjektov.

Listiny pre marcové voľby odovzdali Ľudová strana - Naše Slovensko, Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej, Most-Híd, Smer-SD, KDH, ĽS-HZDS, KSS, SDKÚ-DS, SMK, SaS, Strana zelených, Náš kraj, Strana Rómskej únie na Slovensku, Strana živnostníkov Slovenska, SNS, Strana + 1 hlas, Zelení, Obyčajní ľudia, Národ a Spravodlivosť - naša strana, SDĽ, Obyčajní ľudia - Nezávislé osobnosti, Strana občanov Slovenska, 99 percent občiansky hlas, Robíme to pre deti - SF, Právo a Spravodlivosť, Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska.
     
Na kandidátnych listinách týchto strán je dovedna 2971 kandidátov. Plný počet kandidátov, teda 150, predložilo 15 strán, zvyšné ich majú menej. Škultétyová priznala, že predkladanie listín sa nezaobišlo bez administratívnych nedostatkov. Išlo napríklad o chýbajúce tituly či chyby v údajoch o zamestnaní kandidátov.
     
Jednou z podmienok, aby bola kandidačná listina zaregistrovaná, je zloženie kaucie vo výške 16.596 eur. Do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb ju dostanú späť tí účastníci hlasovania, ktorí v ňom získajú aspoň dve percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu. Potvrdenie o uhradení volebnej kaucie musí byť priložené k listine spolu s vlastnoručne podpísaným vyhlásením každého nominanta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a že nefiguruje na inej kandidátke.
     
Ak podaná listina nie je v súlade so zákonom o voľbách do Národnej rady SR, ÚVK ju nezaregistruje. S námietkami proti tomuto rozhodnutiu sa môžu dotknuté strany obrátiť na Najvyšší súd SR. Ten môže rozhodnúť o dodatočnom zaregistrovaní kandidátok.
     
Politické subjekty môžu tiež stiahnuť svoju kandidatúru, a to najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Rovnako sa kandidatúry môžu vzdať aj jednotliví nominanti strán. Pokiaľ tak urobia po zaregistrovaní a vytlačení hlasovacích lístkov, ich údaje zostávajú na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

Strany:

Ľudová strana - Naše Slovensko
Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej
Most-Híd
Smer-SD
KDH
ĽS-HZDS
KSS
SDKÚ-DS
SMK
SaS
Strana zelených
Náš kraj
Strana Rómskej únie na Slovensku
Strana živnostníkov Slovenska
SNS
Strana + 1 hlas
Zelení
Obyčajní ľudia
Národ a Spravodlivosť - naša strana
SDĽ
Obyčajní ľudia - Nezávislé osobnosti
Strana občanov Slovenska
99 percent občiansky hlas
Robíme to pre deti - SF
Právo a Spravodlivosť
Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu