Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Breivik je ako Hannibal, chorý nie je, zhodli sa psychológovia

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórski psychológovia sa v pondelok pred súdom v Osle zhodli, že súdený masový vrah Anders Breivik nie je psychicky chorý, a preto je trestne zodpovedný za svoje činy spred takmer roka.

Jeden z vypovedajúcich odborníkov vo svojej výpovedi v rámci procesu s 33-ročným pravicovým extrémistom dokonca prirovnal obžalovaného vraha ku kanibalskému doktorovi Hannibalovi Lecterovi z filmu Mlčanie jahniat. Doktor psychológie Eirik Johannesen sa tak vyjadril po strávení dlhých hodín rozhovorov s Breivikom vo väzení.

Johannesen je podľa svojich slov "úplne presvedčený", že radikál nie je "psychotický", keďže jeho názory sú prejavom politickej ideológie a nie duševnej poruchy. "Nemôže byť liečený žiadnou terapiou alebo liekmi," skonštatoval. S týmto názorom súhlasil aj druhý svedčiaci psychológ, ktorý poukázal na príklad holokaustu. Aj ten bolo podľa neho dielom ideológie a nie psychickej poruchy. "Zlo nemôže by vysvetlené chorobou," profesor dodal Einar Kringlen. Ďalší odborník ešte v piatok skonštatoval, že Breivik trpí Aspergerovým aj Tourettovým syndrómom a taktiež má narcistickú poruchu osobnosti, psychotický však nie je.

Breivik čelí pred súdom v Osle obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. V júli 2011 pravicový radikál najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil tam 69 z nich. Samozvaný bojovník proti multikulturalizmu súdu povedal, že jeho cieľom bolo zavraždiť všetkých približne 600 mladých ľudí. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné". Verdikt by mal byť známy buď v druhej polovici júla, alebo o mesiac neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu