Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najstarší panelák na Slovensku má 50 rokov!

Toto je prvý panelák  na Slovensku. Nebyť viditeľných škár medzi panelmi, dom by ste nerozoznali od murovaného...
Toto je prvý panelák na Slovensku. Nebyť viditeľných škár medzi panelmi, dom by ste nerozoznali od murovaného...

BRATISLAVA - Živio! Najstarší panelák v Bratislave a na celom Slovensku sa dožil päťdesiatky! Predchodca panelových ,,králikární‘‘ á la Petržalka sa ešte aj po piatich desiatkach rokov teší dobrému technickému stavu!

Šesťposchodový panelový dom na Kmeťovom námestí č. 5 a 6 postavili pracovníci Stavoprojektu Bratislava v roku 1955 za rekordné tri mesiace! Projektanti pri stavbe vychádzali - ako bolo v tom období dobrým zvykom či skôr povinnosťou - zo sovietskych skúseností. V dome je 36 bytových jednotiek, na prízemí sú trojizbové byty, na ostatných poschodiach dvojizbové. Na rozdiel od klasických petržalských panelákov sú na dome ozdobné rímsy a časť chodieb je vykladaná umelým mramorom. V bytoch sú aj ozdobné rohy. Nebyť viditeľných škár medzi panelmi, dom by ste nerozoznali od tehlového.

Stavba jedného bytu vtedy stála 130 000 korún československých. Dôležitejšia však bola rýchlosť výstavby. A tá bola podstatne kratšia než pri murovaných domoch. Prví nájomníci sa do domu sťahovali v januári 1956. Bol medzi nimi aj vtedajší odborník na tepelné rozvody Jozef Bartek (83). V panelovom dome na Kmeťovom námestí žije dodnes! „Byty boli pridelené ľuďom zainteresovaným do výstavby domu. Našou úlohou bolo sledovať vlastnosti domu a upozorňovať na prípadné nedostatky. V jednom byte býval statik, v ďalšom odborník na elektrické rozvody, v treťom odborník na vodoinštaláciu. Žiadne veľké nedostatky neboli zistené, občas sa vyskytli problémy so zatekaním. Ale ja som s bytom aj po päťdesiatich rokoch veľmi spokojný,“ skonštatoval pamätník výstavby najstaršieho panelového domu na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu