Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Poprade pristáli ruskí turisti, Poliaci si z nich vzali

Airbus A320 priviezol pod Tatry bohatých turistov Zobraziť galériu (7)
Airbus A320 priviezol pod Tatry bohatých turistov

POPRAD - Letisko pod Tatrami po dlhých mesiacoch hibernácie ožilo. Pristálo na ňom prvé z tridsiatich lietadiel, ktoré túto zimu privezú na Slovensko turistov z Ruska a Ukrajiny.

Ani zďaleka nie všetci však budú svoju dovolenku tráviť v slovenských Tatrách. Na rusky hovoriacu klientelu totiž pred letiskom čakali aj poľské autobusy. Na Airbus A320 čakali miestni ako na spasenie. Na pristávaciu dráhu popradského medzinárodného letiska totiž už dlhé mesiace nezosadlo ani jedno lietadlo pravidelnej linky.

“Rokujeme s prepravcami, no teraz tu pravidelné linky nepristávajú,” tvrdí riaditeľka letiska Ivana Herkeľová. Zatiaľ sa teda musí spoliehať na chartrové lety.

Prvý z nich priviezol pod Tatry 180 solventných Ukrajincov. “Každý tu nechá asi tisíc eur. Spolu priletí chartrami 3 tisíc rusky hovoriacich turistov. Ďalších vyše 7 tisíc príde vlakmi a autami,” vysvetľuje Mark Blitštein, ktorý príchod turistov z východu na Slovensko organizuje.

Veľa turistov z Ruska a Ukrajiny si však odvezú poľskí podnikatelia v cestovnom ruchu. Len pri prvom lietadle na nich čakali dva autobusy. “Ideme do Zakopaneho,” povedal nastupujúc do jedného z nich Ukrajinec Jurij. “Sú tam lepšie ceny. A vraj aj dobré služby.”

Poľskí podnikatelia majú s odvážaním turistov z popradského letiska bohaté skúsenosti. Majiteľ lyžiarskeho strediska a niekoľkých penziónov v Zakopanom napríklad hrdo spomína na časy spred vyše roka, kedy ešte v Poprade pristávalo takmer desať pravidelných liniek. “Stačilo mať letový poriadok. Takmer vždy sme si z Popradu zopár turistov priviezli.”

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry v odvážaní turistov do Poľska nevidí problém. “Letiskové poplatky predsa každý turista, ktorý priletí do Popradu, musí zaplatiť na Slovensku. Čím ich bude viac, tým lepšie,” tvrdí riaditeľ združenia Peter Chudý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu