Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MŽP ignoruje výhodnú ponuku, tvrdí uchádzač

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predať emisné kvóty za „rozumnú“ cenu nie je momentálne jednoduché, tvrdí minister životného prostredia József Nagy. Argumentuje panikou na trhu. Spoločnosť Skadden však tvrdí, že ekorezort niekoľkokrát kontaktovala s ponukou na predaj, ale doteraz neprebehlo jediné rokovanie.

Predaj je podľa ministra náročný, pretože nefunguje reálna burza, na ktorej by sa dali voľné emisné kvóty predávať. Vyjednáva sa preto s jednotlivými záujemcami o kúpu. Ministerstvo vhodného kupca hľadá.

"Máme vyše 10 záujemcov, boli sme v rokovaní, aj sme stále v rokovaní,“ prezradil Nagy. Podľa hovorkyne MŽP Beatrice Hudákovej momentálne rokujú s „Japoncami, ale aj inými krajinami.“

Medzi záujemcami bola aj spoločnosť Skadden, ktorá svoje služby ponúkla po prvýkrát už novembri minulého roku. Svoju ponuku dodnes niekoľkokrát, naposledy pred mesiacom, aktualizovali. no aj napriek tomu od ministerstva žiadnu odpoveď nedostali. „Doteraz neprebehlo žiadne rokovanie alebo stretnutie,“ povedal Rainer K. Wachter zo spoločnosti Skadden.

Ako ďalej uviedol, Skadden predložil ponuku na predaj emisií vrátane poradenstva pri potrebných legislatívnych zmenách, nakoľko so svojím partnerom v minulosti asistovali pri predaji viac ako ôsmich miliárd ton emisií v hodnote viac ako 75 miliárd dolárov. "Prekvapuje ma, že sme neboli kontaktovaní, ked najnižšia cena, ktoru vieme dosiahnut, je o 168 miliónov eur vyššia ako najvyššia cena, s ktorou kalkuluje ministerstvo," povedal Wachter.

,,To je celosvetovo najväčšie predané množstvo," dodáva Wachter a pokračuje:. ,,Máme know-how na to, aby sme so zodpovedajúcimi GIS projektmi dosiahli cenu medzi 8,5 a 10 eurami za tonu.“

„Minister József Nagy odmieta míňať ďalšie peniaze daňových poplatníkov na právne služby externých firiem,“ tvrdí však hovorkyňa MŽP. Spochybňuje aj údaj o cene, ktorú by mohol Skadden dosiahnuť. „Cena na trhu s emisnými kvótami sa pohybuje v rozpätí 4 až 6 eur za jednu tonu.“ Pokles ceny podľa nej spôsobilo zapojenie sa nových krajín, napríklad Ukrajiny, ktoré majú na predaj obrovské množstvá tejto komodity.

Skadden je vyjadrením hovorkyne prekvapený, podľa názoru spoločnosti nikto ich ponuku nečítal. Ministerstvu údajne neponúkli právne služby, ale komplexné riešenie, t.j. predaj celého množstva emisií minimálne za cenu 8,5 eura za tonu.

Situácia s predajom je komplikovaná po škandále minulého vedenia MŽP, ktoré predalo emisie hlboko pod cenu. Trh je po obrovskom škandále opatrný. „Ťažko sa po kauze Interblue Group prelamuje nedôvera slušných záujemcov o kúpu voľných emisných kvót. Neustále narážame na tiene z bývalej vlády,“ dodáva Nagy.

Zásadný je aj postoj Bruselu. „Ak sa Európska komisia dozvie, že SR nevytvorila jasné a nediskriminačné kritéria výberu a nezabezpečuje hospodársku súťaž pri tomto predaji, začne voči nám konanie pre porušenie práva (...) a môžu nám byť uložené aj značné finančné sankcie,“ uviedla pre Topky.sk advokátka Jana Martinková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu