Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Štrbskom Plese otvorili zimnú sezónu

Dnes oficiálne otvorili lyžiarsku sezónu na Štrbskom Plese
Dnes oficiálne otvorili lyžiarsku sezónu na Štrbskom Plese (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Aj napriek tomu, že na Štrbskom Plese sa lyžuje už dva týždne, oficiálne otvorenie lyžiarskeho strediska bolo až dnes. V rámci programu sa konalo tradičné krstenie snehovej vločky, svoj sľub zložili lyžiarski inštruktori a okrem toho mohli návštevníci prvýkrát vidieť aj nového maskota stredísk Park Snow, ktorým je myška Lola.

"Dávame to pre naše tri strediská, takže to musí byť niečo neutrálne, nakoniec sme sa dohodli na myške. Meno sa môže ešte zmeniť, chceme vyhlásiť súťaž pre deti," povedala Lenka Maťašovská z Parku Snow. Starosta obce Štrba Michal Sýkora verí, že začínajúca sa zimná sezóna bude lepšia ako minulá.

"Sneh prišiel neskôr, ale verím, že o to intenzívnejšia bude zima, že nebudeme mať nedostatok snehu najmä na bežeckých tratiach," konštatoval Sýkora. Podľa neho sa v priebehu roka rozšírili služby, čo by malo lyžiarom prispieť k lepšiemu pobytu. Už minulý rok sa otvorením novej zjazdovky Furkota čiastočne odstránili rady ľudí čakajúcich na vleky. Tento rok sa rozšírili a upravovali bežecké trasy na Štrbskom Plese.

"Trate okolo jazera sme zmodernizovali, rozšírili, takže verím, že to bežci na lyžiach pocítia, okrem toho sme sa snažili upraviť skokanský mostík," objasnil Sýkora. Starosta verí, že v spolupráci s ochranou prírody robí obec opatrenia tak, aby nenarušovala prírodu. "Skôr sa snažíme vracať prírode niektoré časti tratí, kde už nechceme lyžovať. Chceme sa viac sústrediť na lyžovanie v intraviláne Štrbského Plesa," objasnil.

Oddnes je lyžiarom k dispozícii aj zjazdovka Solisko. Na Štrbskom Plese sa tak dá lyžovať na svahoch Interski, Esičko a Solisko. Furkota je zatiaľ otázna, podľa Maťašovskej všetko záleží od snehovej nádielky.

"Zatiaľ nevieme povedať, kedy otvoríme aj túto zjazdovku, urobíme maximum pre to, aby to bolo do Vianoc," dodala. Na Štrbskom Plese veria, že sezóna bude silnejšia ako minulý rok. "Zatiaľ čo máme ohlasy, tak na Vianoce a počas Silvestra sú hotely obsadené," povedala Maťašovská. Podľa nej stredisko očakáva nárast klientely z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska, trochu vyšší nápor je aj zo strany Poliakov. "Tí sa začínajú ozývať na poslednú chvíľu, väčšinou si ubytovanie zabezpečujú sami," doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu