Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladé Rómky majú menej detí ako ich mamy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasné rómske ženy majú menej detí ako ich mamy a staré mamy. Najväčší pokles pôrodnosti nastal medzi Rómami, ktorí sa začlenili do väčšinovej spoločnosti a osvojili si jej hodnoty i vzory správania. Najviac detí sa, naopak, narodí ženám, žijúcim v rómskych osadách.

Aj v ich prípade však odborníci predpokladajú pokles pôrodnosti. Vyplynulo to z údajov štátneho Výskumného demografického centra. Podiel Rómov na celkovej populácii však bude napriek tomu v najbližších rokoch rásť. Na Slovensku žije podľa odhadov centra zhruba 400.000 príslušníkov rómskeho etnika, čo zodpovedá 7,5-percentnému podielu na celkovej populácii Slovenska.

O pätnásť rokov by mal počet etnických Rómov prekročiť hranicu pol milióna ľudí, pričom podiel Rómov na celkovej populácii sa zvýši o dva percentuálne body na 9,5 percenta. Prvé náznaky poklesu pôrodnosti Rómov zaznamenali odborníci v polovici 70. rokov minulého storočia. Rómskym ženám, narodeným v 20. a 30. rokoch minulého storočia, sa podľa štatistík Výskumného demografického centra narodilo v priemere šesť detí.

"Ženy, ktoré sa narodili po druhej svetovej vojne, mali už len päť detí a ženy z 50. rokov minulého storočia porodili v priemere štyri deti," povedal Branislav Šprocha z Výskumného demografického centra. Zmeny v reprodukčnom správaní sa podľa Šprochu prejavili najvýraznejšie v skupine takzvaných integrovaných Rómov - ľudí rómskeho pôvodu, ktorí nežijú v osadách a nie sú odkázaní výlučne na sociálne dávky.

"V segregovaných osadách dochádza k tomuto procesu neskôr a zatiaľ s nižšou intenzitou, ale plodnosť rómskej populácie ako celku sa znižuje," dodal. Ženy z izolovaných osád bez vody a elektriny vraj majú v priemere päť detí, v niektorých lokalitách môže byť toto číslo vyššie. Čiastočne začleneným rómskym rodinám sa narodia zhruba tri deti. V prípade integrovaných Rómov sa názory odborníkov rôznia; demograf Boris Vaňo odhaduje, že ich plodnosť zodpovedá majorite (1,3 dieťaťa), Šprocha sa prikláňa k vyššiemu číslu, a to dve až 2,5 dieťaťa na jednu ženu. Aj Vaňo potvrdil, že Rómovia netvoria jednu rovnorodú skupinu. Zároveň však upozornil, že trend postupného približovania Rómov k správaniu väčšinového obyvateľstva bude pokračovať.

"V dlhodobom horizonte je menšina vždy ovplyvňovaná väčšinovým správaním - aj hodnotami, aj názormi, aj vzormi a viac či menej sa prispôsobuje," poznamenal. Otvorenou podľa expertov zostáva otázka, ako zmeny pomeru obyvateľstva ovplyvnia trh práce. Vaňo nepredpokladá, že úbytok pracovnej sily Rómom uľahčí cestu k zamestnaniu. "Pokiaľ sa nezmenia iné parametre, predovšetkým vzdelanie Rómov, ale aj v zásade diskriminačný pohľad väčšiny, tak dovtedy sa ich situácia na trhu práce nezmení," zhodnotil.

Konečná plodnosť žien rómskej národnosti Slovenska podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z rokov 1980 a 2001

Generácia
    (rok narodenia)
Rómky
    (priemerný počet detí, ktoré sa narodili jednej žene)
Ženy SR
    (priemerný počet detí, ktoré sa narodili jednej žene)
1920-1924 6,1 2,8
1935-1939 5,8 2,6
1940-1944 5,3 2,4
1945-1949 4,8 2,3
1950-1954 4,2 2,2
1955-1959 3,8 2,2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu