Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od pondelka začína na horách zimná uzávera chodníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Blížiaca sa sobota a nedeľa sú poslednými dňami, keď sa vo Vysokých Tatrách dá ísť na vysokohorskú túru. Od pondelka sa na horách začne zimná uzávera turistických chodníkov. Do hôr sa tak dostanú väčšinou už len lyžiari na zjazdovkách zimných stredísk.

Uzávera potrvá do začiatku letnej sezóny v júni budúceho roka, povedal hovorca Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel. "Dôvodom každoročnej sezónnej uzávery značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku je predovšetkým ochrana vzácnych druhov zveri a ochrana prírodných hodnôt, najmä v čase nízkej snehovej prikrývky," povedal Šturcel.

Lesníci od novembra uzatvoria 32 úsekov značkovaných trás nad vysokohorskými chatami vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách. Miesta uzávery sú v teréne vyznačené značkami, poznamenal Šturcel. Aj keď na Slovensku sa v uplynulých dňoch už ochladilo, výlet do hôr v primeranom výstroji poskytne podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu nevšedný zážitok.

"Tatry sú krásne v každom ročnom období, určite aj teraz, treba však myslieť na bezpečnosť, v sedlách je už totiž sneh," povedal Janiga. Turisti by pri vysokohorskej túre preto mali so sebou mať stúpacie železá "mačky", palice a aj v nižších polohách vhodné teplé oblečenie. Vysokohorské chaty v Tatrách ostanú aj počas zimnej uzávery chodníkov otvorené, výnimkou je len chata pod Rysmi.

Na trasách k chatám bude turistom pri orientácii v zasneženom teréne pomáhať tyčové značenie. Od začiatku novembra budú hory uzavreté aj pre horolezcov, ktorým návštevy vysokohorského terénu opäť umožnia od 21. decembra do 15. apríla. Do hôr sa však dostanú len organizovaní skialpinisti a horolezci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu