Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rybári chystajú zákaz lovu rýb na Dunaji

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA - Slovenskí rybári chystajú zákaz lovu rýb na Dunaji, do ktorého sa po nedávnej ekologickej havárii v maďarskej hlinikárni Ajka dostali ťažké kovy.

Ryby by sa nemali loviť v oblasti medzi ústím Mošonského Dunaja a Štúrovom, zákaz začne platiť v nasledujúcich dňoch. Dnes to potvrdil Ferdinand Baláž zo Slovenského rybárskeho zväzu.

"Sú tam aj uhynuté ryby. Neradi by sme boli, aby si niekto poškodil zdravie, skonzumoval nejakú kontaminovanú rybu. Prípadne ak by to ľudia chceli dať kačkám alebo prascom, aby si takisto nepoškodili zdravie," poznamenal Baláž.

Zákaz by mal podľa neho začať platiť v najbližších dňoch, možno už od utorka. Baláž si však netrúfol povedať, ako dlho nebudú môcť ľudia ryby loviť. "Pokiaľ nebude ďalšia havária, tá doba nebude dlhá. Ale pokiaľ bude ďalšia várka kontaminácie, tak nemám ani šajn," dodal. Rybári budú situáciu konzultovať so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, vodohospodármi a veterinármi.

Nešťastie v Maďarsku, ktoré sa označuje za najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii tejto krajiny, si vyžiadalo najmenej sedem obetí. Jedovatý červený kal z pretrhnutej nádrže zasiahol viaceré obce, časť územia urobil prinajmenšom na istý čas neobývateľným. Nečistoty prenikli riekou Rába až do Mošonského Dunaja, odkiaľ sa dostali aj do hlavného toku. Objavili sa obavy, že poškodená hrádza pri nádrži hlinikárne sa opäť pretrhne.

Slovenskí vodohospodári v uplynulých dňoch namerali v Dunaji prechodné zvýšenie niektorých ťažkých kovov i hodnôt pH, ktoré vyjadrujú kyslosť a zásaditosť. Ministerstvo pôdohospodárstva už skôr tvrdilo, že vážne nebezpečie po zvýšení koncentrácií hliníka a vanádu v rieke nehrozí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu