Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tomanová s Kršíkovou budú musieť peniaze zrejme vrátiť

Emília Kršíková a Viera Tomanová
Emília Kršíková a Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová a jej štátna tajomníčka Emília Kršíková by mali vrátiť celú sumu, ktorú im vyplatilo Centrum vzdelávania. Právnici už hľadajú spôsob, ako to dosiahnuť. Dovedna ide o 12 600 eur.

"Riešime, akú osobnú zodpovednosť voči obom dámam ministerstvo vyvodí,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová. Ako uviedla Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva, zaujímavosťou v celej kauze je fakt, že bývalá štátna tajomníčka Kršíková odpracovala na rôznych projektoch podľa výkazov práce v období od mája do júna tohto roka 135 hodín, pričom vykonávala funkciu štátnej tajomníčky, čo pri štandardnom pracovnom čase bolo celkovo 479 odpracovaných hodín.

To by však znamenalo, že by v skutočnosti musela pracovať osem hodín denne vrátane sviatkov a víkendov. Podľa Devánovej ešte neuveriteľnejšie vyznieva fakt, že podľa podpísaných príkazných zmlúv sa cítila na to, aby v čase od januára 2010 do apríla 2012 odpracovala 3 265,2 hodiny. To by vychádzalo, ak by naďalej pracovala aj vo funkcii štátnej tajomníčky na ministerstve, na 288,6 odpracovaných hodín mesačne.

Je to približne 13,1 hodiny denne počas pracovných dní alebo 9,6 hodiny denne vrátane sviatkov a víkendov. Príkazné zmluvy oboch predstaviteliek bývalého vedenia rezortu sú už vypovedané. Exministerka Tomanová sa rozhodla odstúpiť od príkazných zmlúv, ktoré jej mali priniesť takmer 60 tisíc eur z eurofondov do vrecka až po tom, ako Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR upozornilo na jej pochybné praktiky.

Zmluvy bývalej štátnej tajomníčke Kršíkovej vypovedalo Centrum vzdelávania na podnet ministerstva. Do roku 2013 jej mali priniesť približne 77 tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu