Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MŽP sa obnoví, rozhodli poslanci

Ministerstvo životného prostredia
Ministerstvo životného prostredia

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia sa obnoví od novembra. Poslanci dnes prelomili prezidentovo veto a opätovne schválili zmenu kompetenčného zákona. Hlava štátu nedávno pri odmietnutí novely okrem iného argumentovala, že ministerstvo by malo získať viac právomocí než navrhla vláda.

Ministerstvo zrušila ešte predchádzajúca koalícia na čele s Robertom Ficom (Smer-SD), ktorá tak chcela šetriť peniaze. Agenda následne prešla pod ministerstvo pôdohospodárstva.

Rozhodnutie si vyslúžilo predovšetkým kritiku ochranárov a nová stredopravá koalícia rýchlo ohlásila, že chce ministerstvo obnoviť. Po jeho vytvorení získa post ministra vládny Most-Híd, ktorý však zatiaľ meno svojho nominanta na funkciu neoznámil.

Takzvaný kompetenčný zákon v blízkej budúcnosti čaká ďalšia novela. Poslanci dnes posunuli na ďalšie schvaľovanie rozšírenie kompetencií pre viaceré úrady. Ministerstvo dopravy by malo okrem právomoci v oblasti využívania peňazí z eurofondov získať napríklad možnosť rozhodovať o bytovej politike či poskytovaní štátnej prémie k stavebného sporeniu. Posilňovanie právomocí kritizovalo bývalé vedenie úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu