Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci zrejme prelomia veto a obnovia MŽP

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Poslanci sa dnes zídu na septembrovej schôdzi parlamentu. Očakáva sa, že prelomia veto prezidenta Ivana Gašparoviča a schvália novelu zákona o obnovení ministerstva životného prostredia. Na programe schôdze majú aj návrh obmedziť imunitu poslancom a sudcom.

Obnovenie úradu životného prostredia schválili poslanci ešte v auguste, prezident ho však vetoval. Na prekonanie nesúhlasu hlavy štátu potrebuje koalícia 76 hlasov zo 150-člennej snemovne. Koaliční poslanci, ktorí majú 79 hlasov, veto asi prelomia a úrad obnovia od novembra.

Poslanci by mali rokovať aj o obmedzení vlastnej imunity, ale na zmenu potrebujú aj hlasy opozičného Smeru-SD a ten chce podľa dostupných informácií o návrhu hlasovať až po budúcotýždňovom referende. Jednou zo šiestich otázok, ku ktorým sa ľudia budú môcť vyjadriť v ľudovom hlasovaní, je aj možnosť zúženia ochrany zákonodarcov pred postihmi.

Parlament posúdi aj ďalšie návrhy, napríklad novelu zákona o službách zamestnanosti, ktorá by mala okrem iného zaviesť nový príspevok pre obce, kraje či štátne podniky na pomoc pri vytváraní pracovných pozícií zameraných na boj proti povodniam. V programe sú aj ďalšie návrhy.

Poslanci počas týždňa zasadnú aj na mimoriadnej schôdzi, na ktorej posúdia návrh na odvolanie predsedu Národnej rady Richarda Sulíka (SaS). Opozičný Smer-SD mu vyčíta viaceré údajné prešľapy. Sulík však zrejme odvolávaniu odolá, Smer-SD v snemovni nemá na odvolanie dosť hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu