Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič vetoval obnovenie ministerstva životného prostredia

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič vetoval zákon, ktorý mal od septembra umožniť obnovenie ministerstva životného prostredia. Ministerstvo by malo podľa hlavy štátu získať viac kompetencií než navrhla vláda a schválil parlament.

Dnes o tom informovala kancelária prezidenta. Koalícia má však na prelomenie Gašparovičovho nesúhlasu dostatok hlasov. Prezidentovo rozhodnutie oddiali naštartovanie činnosti ministerstva. Post ministra patrí podľa koaličnej zmluvy strane Most-Híd. Meno nominanta na šéfa úradu strana ešte nezverejnila.

Most-Híd sa k rozhodnutiu prezidenta vyjadrí na tlačovej konferencii v piatok. Ministerstvo životného prostredia zrušila predchádzajúca koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS, rovnako zaniklo aj ministerstvo výstavby. Bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD) tak chcela ušetriť ročne do približne 13,28 milióna eur.

Viaceré médiá však informovali, že počet úradníkov sa prakticky nezmenil a úspory budú minimálne. Gašparovič v dôvodoch odmietnutia novely zákona navrhuje, aby sa pôsobnosť ministerstva životného prostredia rozšírila aj o vodné a lesné hospodárstvo, ktoré patria pod ministerstvo pôdohospodárstva.

Zmeniť by sa podľa toho mal aj názov úradu. Prezident nesúhlasí ani so schváleným názvom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, pod ktoré v súčasnosti agenda životného prostredia patrí. Namiesto toho hlava štátu navrhla názov ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu