Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavskí policajti mali vyberať nezákonné pokuty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Polícia obvinila troch bratislavských mestských policajtov zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Traja strážcovia zákona si údajne pri vyberaní pokút za cestné priestupky nechávali pre seba časť peňazí. Novinárov o tom informovala náčelníčka bratislavskej mestskej polície Zuzana Zajacová. Policajtom hrozí až päťročný trest.

Jeden z obvinených policajtov koncom júna v širšom centre mesta pokutoval vodiča, ktorý sa otáčal v zákaze vjazdu. "Policajt za uvedený priestupok znížil sadzbu na 40 eur, ktorú priestupca zaplatil. Dvadsať eur mu následne policajt vrátil a 20 eur pravdepodobne použil pre vlastnú potrebu," poznamenala Zajacová, podľa ktorej policajt vodičovi nevystavil doklad o zaplatení pokuty.

Druhý podobný prípad sa stal v centre mesta koncom júla. Dvojčlenná hliadka pokutovala vodiča za to, že vošiel do zákazu. Maximálnu blokovú pokutu 60 eur policajti znížili na 20 eur a nevystavili podobne ako v prvom prípade pokutový blok. Obdobný prípad nezákonného vyberania sankcií za prehrešky sa stal podľa Zajacovej aj pred štyrmi rokmi. Jeden z mužov pracoval v radoch mestskej polície od roku 1994. Náčelníčka nevylúčila, že pokuty vystavoval v rozpore so zákonom aj v minulosti.

"Ja si myslím, že to určite nebolo prvý krát," tvrdila. Pripustila, že polícia mala už skôr informácie o nezákonnom konaní obvinených. Trojica je postavená podľa Zajacovej mimo službu. Pri odhaľovaní korupcie bratislavská mestská polícia spolupracovala aj s Úradom boja proti korupcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu