Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stovky ľudí podporili dekriminalizáciu marihuany

Zástancovia marihuany mali transparenty s rôznymi heslami Zobraziť galériu (9)
Zástancovia marihuany mali transparenty s rôznymi heslami (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stovky zástancov marihuany prišli vo štvrtok demonštrovať pred prezidentský palác za dekriminalizáciu tejto mäkkej drogy. Na ohlásené zhromaždenie chceli preniknúť tiež ich odporcovia, polícia im v tom však zabránila.

Účastníci demonštrácie sa neskôr presunuli na námestie pred Úrad vlády, akcia sa zaobišla bez násilností. Za držanie marihuany hrozí na Slovensku trojročné väzenie.

"Je nesprávne a nespravodlivé, aby boli ľudia, ktorí možno niekedy náhodne užívajú marihuanu, trestaní takisto, ako človek, ktorý síce neúmyselne, ale usmrtí druhého človeka," povedal novinárom Vladimír Horváth, ktorý podujatie s názvom Zelený štvrtok formálne ohlásil úradom.

Účastníci pochodu mali so sebou transparenty s rôznymi heslami, ako napríklad "Žiadame tak veľa?", "Marihuana je liek" či "Istota tučných šlukov". "Naším záujmom nie je vykrikovať do sveta, že marihuana je dobrá, len žiadame toleranciu," tvrdil Horváth. Aktivisti chceli, aby sa slovenská legislatíva týkajúca sa marihuany priblížila voľnejšej úprave v západných krajinách.

Viacerí zo zhromaždených mladých ľudí sa spoliehajú na stranu Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa pred voľbami zasadzovala za beztrestnosť držby malého množstva marihuany. "Chceme aj takto pripomenúť, že aj ich voliči sú tu medzi nami a naozaj na tom bode im záleží a aj preto volili túto stranu," upozornil Horváth.

Strana predsedu Richarda Sulíka je súčasťou formujúcej sa stredopravej koalície, pred voľbami oslovovala najmä mladšie ročníky a používateľov internetu. Účastníkov demonštrácie na chvíľu vyrušil z pohody starší pán, ktorý držal nad hlavou nápis "Narkomanov a marihuanu spáľte v plyne". "Do plynu aj s marihuanou, aj s narkomanmi," kričal muž uprostred davu. Podporovateľov mäkkej drogy označil za hanbu spoločnosti a odporučil im, aby šli radšej poctivo pracovať. Medzi aktivistami vyvolal skôr úsmevy, niektorí sa s ním však prekrikovali.

Na zhromaždenie sa pokúsili preniknúť desiatky odporcov, medzi ktorými bol aj vodca extrémistickej Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Policajti ich však držali niekoľko metrov od davu. K stretom oboch táborov nedošlo ani počas presunu na Námestie slobody, kde zhromaždenie pokračovalo ďalším programom pod dohľadom polície.

V súčasnosti hrozí za držbu aj menšieho množstva drog na Slovensku až trojročné väzenie. Prísnejšie tresty v tejto v oblasti presadil ešte niekdajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic z Kresťanskodemokratického hnutia. Drogovú politiku nedávno uvoľnili v susednom Česku, kde možno napríklad beztrestne držať do 15 gramov marihuany. Vzorom pre mnohých zástancov marihuany sú liberálne zákony v Holandsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu