Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slota: Armáda je neschopná, okrem Žiliny

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf vládnej SNS Ján Slota dnes kritizoval bojaschopnosť slovenskej armády. Jej velenie označil za neschopné a tvrdil, že maďarská armáda naopak usilovne nacvičuje prechod vodných tokov medzi dvoma susednými krajinami.

Hrozbou pre Slovensko je podľa Slotu politika bývalého maďarského premiéra Viktora Orbána a nacionalistickej strany Jobbik, ktorej predstaviteľ hovoril o posunutí hraníc na južnom Slovensku.

Slota už v minulosti tvrdil, že by Slovensko malo viac cvičiť armádu, aby svoje územie ochránilo pred snahami Orbána. Jeho stranu Fidesz totiž považujú za hlavného favorita aprílových maďarských parlamentných volieb.

"Neschopný generálny štáb slovenskej armády, neschopný náčelník generálneho štábu a myslím si, že velenie slovenskej armády je veľmi úbohé a takto vyzerá aj medzi slovenskými vojakmi," tvrdil novinárom Slota. Ocenil len 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline.

Orbán stojí na čele maďarskej opozičnej strany Fidesz, ktorá sa podľa prieskumov verejnej mienky teší rekordnej popularite. Pred víťazstvom strany Orbána už opakovane varoval aj premiér Robert Fico. Slovenským politikom sa nepáčia okrem iného Orbánove slová o podpore maďarských menšín v zahraničí. Slota, ktorý je známy protimaďarskými výrokmi, dnes Orbána obvinil, že sa na Slovensku snaží vyvolať podobné snahy, ako v Kosove, ktoré sa predvlani odtrhlo od Srbska napriek nesúhlasu Belehradu.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli po nástupe súčasnej vládnej koalície v roku 2006. Budapešti sa nepáčila napríklad účasť Slotovej SNS vo vláde, Slovensko zas svojho južného suseda kritizovalo za súkromné návštevy politikov či údajnú neochotu zabezpečiť dostatočné práva slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu