Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odhalili najväčší daňový podvod za 45 miliónov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia dnes oznámila, že odhalila najväčší daňový podvod v histórii Slovenska. Obvinila 14 ľudí, ktorí obrali štát na neoprávnených odpočtoch dane z pridanej hodnoty (DPH) o 44,8 milióna eur. Novinárom to povedal policajný prezident Ján Packa.

Gang založili začiatkom roka 2006 traja z obvinených, ktorí neskôr pribrali ďalšie osoby. Na daňové podvody využívali sieť troch desiatok firiem. "Šéfom tejto skupiny bola konateľka," poznamenal Packa. Vyšetrovateľ dal podnet na väzbu voči štyrom obvineným, dodal. Polovicu z obvinených tvoria takzvané biele kone, teda nastrčené osoby.

Skupina podávala na daňových úradoch priznania k DPH, v ktorých vykazovala fiktívny nákup a predaj tovaru napríklad z Česka. Šlo najmä o meď, zinok a iné kovy v celkovej hodnote najmenej 235 miliónov eur.

Polícia obvinila gang z viacerých trestných činov, napríklad z neodvedenia dane a poistného a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí až 14-ročné väzenie.

Kriminalisti vyšetrujú, či podvodníkom nepomáhali aj zamestnanci daňových či iných úradov. "Skúmame, či sa do tejto činnosti nezapojili aj pracovníci nižších stupňov daňových úradov," povedal šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

Policajti proti skupine zakročili tento týždeň. Uskutočnili 20 prehliadok domov a ďalších priestorov v Košickom a Bratislavskom kraji, zaistili 36 počítačov a dva servre s účtovnými a ďalšími údajmi, ako aj iné materiály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu