Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jobbik chce volebné právo pre zahraničných Maďarov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Maďarská extrémistická strana Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), chce poskytnúť všetkým zahraničným Maďarom žijúcim v Karpatskej kotline občianstvo a volebné právo. Na svojom webe o tom informovali Hospodárske noviny.

Opozičné hnutie Fidesz, ktoré je považované za jasného favorita maďarských aprílových volieb do parlamentu, sa k dvojitému občianstvu stavia za prípadnej pomoci dotknutých štátov tiež kladne.

"Navrhujeme ústavu, ktorá by zjednocovala maďarský národ, a chceme zaviesť občianstvo pre všetkých Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. S myšlienkami rozšírenie práv pre zahraničných Maďarov ideme dokonca ďalej ako Fidesz - chceme im zabezpečiť volebné právo," vyhlásil podpredseda Jobbiku Előd Novák. Podľa neho na zmenu potrebného zákona postačí jednoduchá väčšina hlasov v parlamente.

S návrhom dvojitého občianstva súhlasí aj šéf Fideszu Viktor Orbán. Podľa neho s ním musia ale aj súhlasiť susedné štáty, kde žije početná maďarská menšina. Odhaduje sa, že okrem desaťmiliónového Maďarska žije v zahraničí asi päť miliónov Maďarov. Najviac zahraničných Maďarov obýva západ a centrálnu časť Rumunska, juh Slovenska a srbskú Vojvodinu.

Politológ Grigorij Mesežnikov považuje vytiahnutie takzvanej maďarskej karty v predvolebnej kampani za pochopiteľné. "Jobbik je známy tým, že v otázkach menšín je extrémistickou stranou, ktorá provokuje. Fidesz na čele s Viktorom Orbánom zase bojuje o to, aby získal najlepší volebný výsledok," povedal Mesežnikov.

Parlamentné voľby sa tento rok uskutočnia aj na Slovensku, naplánované sú na 12. júna. Podľa Mesežnikova možno očakávať, že populistická Slovenská národná strana kontroverzného Jána Slotu sa na otázku dvojitého občianstva veľmi zameria. Analytici predpokladajú, že tradičné rivality medzi Slovákmi a Maďarmi sa bude v kampani tiež snažiť využiť aj súčasná vládna strana Smer, premiéra Roberta Fica.

Podľa doterajších prieskumov by voľby v Maďarsku drvivo vyhrala strana Fidesz so 60 percentami hlasov. Do parlamentu by sa dostal aj Jobbik, socialisti a Maďarské demokratické fórum.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu