Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SHMÚ varuje: V noci klesnú teploty na -21°C

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj na dnešnú noc treba počítať s extrémne nízkymi teplotami, varujú meteorológovia.

Výstrahy pre nízke teploty až do -21°C platia počas tejto noci pre oblasti krajného západu, Oravy, Kysúc, Liptova, Horehronia, Spiša, Šariša a severovýchodu. Píše sa to na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Silné mrazy a hojná snehová nádielka si v Európe vyžiadali už desiatky obetí.

V Čechách zahynulo podľa úradov cez víkend najmenej šesť ľudí, na šmykľavých cestách došlo k mnohým nehodám. V Nemecku hlásia 14 mŕtvych bezdomovcov, čo je najviac za posledné desaťročie. Meteorológovia očakávajú ďalšie sneženie a ľadový vietor, čo pravdepodobne opäť prispeje k problémom s dopravou, hoci situácia napríklad na Frankfurtskom letisku sa sčasti upokojila.

Desať ľudí zomrelo v Poľsku, čím stúpol celkový počet obetí od novembra už na 212. Išlo predovšetkým o bezdomovcov. Okolo päťtisíc domácností na juhu krajiny ostalo bez elektriny.

V Rumunsku, jednej z najhoršie postihnutých krajín, zahynulo podľa ministerstva zdravotníctva deväť ľudí, teda za posledných šesť dní celkovo už 31. Teploty klesli až na mínus 32 stupňov a vláda preto prijala mimoriadne opatrenia, ktorými zablokovala plynové dodávky spoločnostiam v prospech domácností.

V susednom Bulharsku ostávajú už druhý deň zatvorené početné školy a takmer 20 miest zaznamenalo rekordne nízke teploty. Cestári naďalej odhŕňajú zasypané príjazdové komunikácie, dve diaľnice východne od metropoly sú opäť otvorené. Ruské školy sú zatvorené v oblasti južne od Moskvy, takmer 30 tisíc ľudí malo problémy s dodávkami elektrickej energie v Čečensku, pričom vo volžskom regióne zomrelo od začiatku roka v dôsledku chladného počasia už 13 ľudí.

Podľa ruského meteorologického ústavu tento mesiac teploty v európskej časti Ruska nestúpli nad 0 stupňov Celzia, na Sibíri zaznamenali mínus 59 stupňov, v Irkutsku mínus 45.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu