Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Towercom dnes spustil digitálne vysielanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Towercom dnes po poludní spustila digitálne pozemské televízne vysielanie (DVB-T), ktoré by malo priniesť najmä kvalitnejší signál či ďalšie služby.

V prvom multiplexe, teda súbore programov, sú tri okruhy Slovenskej televízie a dve komerčné stanice Joj a Joj Plus. Informoval marketingový manažér Towercomu Michal Šuran. V ponuke zatiaľ nie je najsledovanejšia televízia Markíza ani spravodajská TA3. "Programová skladba sa môže po splnení zákonných podmienok zo strany ďalších vysielateľov zmeniť. Tieto zmeny budú včas medializované," poznamenal Šuran. Digitálne pozemské televízne vysielanie prvého multiplexu sa spustilo desať dní pred pôvodne naplánovaným termínom, k dispozícii je pre väčšinu Slovákov.

"Pri spustení bude dostupné na bežnú televíznu anténu pre približne 80 percent domácností a na jeho sledovanie je potrebné mať televízny prijímač so zabudovaným digitálnym tunerom DVB-T alebo pri starších typoch televíznych prijímačov je nutné zakúpiť set-top box pre DVB-T vysielanie," uviedol hovorca STV Peter Susko. Signál programov v prvom súbore sa bude šíriť v staršom kompresnom štandarde MPEG-2. V tomto formáte prebiehalo posledných päť rokov aj skúšobné digitálne vysielanie.

Digitálne vysielanie spočiatku nebude k dispozícii najmä v Nitrianskom kraji a niektorých oblastiach na východe krajiny. Do konca marca budúceho roka by sa pokrytie signálom malo rozšíriť na 90 percent ľudí. Prechod na DVB-T sa dotkne najmä asi polovice domácností, ktoré v súčasnosti prijímajú signál individuálnymi anténami alebo prostredníctvom spoločných televíznych antén.

Využívať ich síce budú môcť ešte niekoľko mesiacov, po čase sa však analógové vysielanie vypne. Na celom území Slovenska by digitálne vysielanie malo nahradiť súčasný spôsob šírenia signálu v roku 2012. Ďalšia komerčná aj verejnoprávna sada programov majú byť spustené koncom júna 2010. Digitálne vysielanie môže zvýšiť sledovanosť staníc, ktoré majú v súčasnosti nižšie pokrytie analógovým signálom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu