Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Siamský chlapec, ktorý prežil oddelenie, zomrel asi po hodine

Vladimír Cingeľ
Vladimír Cingeľ

BRATISLAVA - Jeden z chlapcov, ktorý prežil piatkové oddelenie od dvojčaťa v bratislavskej nemocnici, zomrel napriek pokusom o oživenie asi hodinu po zákroku.

Druhý zo siamských dvojčiat skonal bezprostredne po operácii. Novinárom to dnes povedal primár Kliniky detskej chirurgie Vladimír Cingel.

Lekári sa rozhodli dvojičky oddeliť deň po ich narodení pre zhoršený zdravotný stav jedného z chlapcov. Komplikácie pred operáciou mali obe deti, jednému z nich dávali už pre zákrokom len veľmi malé šance na prežitie.

"Podarilo sa nám oddeliť obidve siamské deti," potvrdil Cingel. Dodal, že jeden z chlapcov však zomrel bezprostredne po oddelení, druhého začali oživovať už na operačnej sále. Dieťa, ktoré zákrok prežilo, bolo prevezené na iné oddelenie, kde pokračovali v snahe o jeho záchranu. Napokon však boj o život prehralo.

Siamské dvojičky sa narodili predčasne pomocou cisárskeho rezu vo štvrtok. Podľa lekárov sa pokus o oddelenie zrastených detí zvykne odkladať na neskôr, keď majú väčšiu šancu na prežitie. Organizmus jedného z dvojčiat však podľa Cingela začal čoskoro po narodení zlyhávať a lekári vraj museli prikročiť k chirurgickému zákroku v záujme záchrany druhého chlapca. "Takáto intervencia je zaťažená tým najväčším rizikom zlých výsledkov," tvrdil Cingel. Samotné oddeľovanie detí trvalo približne päť hodín.

Deti, ktoré porodila matka z východného Slovenska, boli zrastené prednou časťou hrudníka a mali tiež spoločnú pečeň. Lekári sa pustili do zákroku po tom, ako zistili u jedného chlapca nepriechodnosť tráviaceho traktu. Obaja mali problémy so srdcom, jeden z nich aj hydrocefalus, teda nahromadenie mozgovomiechovej tekutiny v lebke.

Bratislavskí lekári prípad označili za najťažší z posledných troch, ktoré riešili v priebehu desiatich rokov. Dodnes žijú len dievčatká, ktoré sa narodili v januári 2000. Chlapci, ktorí sa prišli na svet v apríli 2007, zomreli dva mesiace po oddelení. Operovali ich ako polročných. Príčiny, prečo sa deti rodia zrastené, môžu podľa lekárov súvisieť aj so zhoršeným životným či pracovným prostredím, ale aj stravou matky či užívaním liekov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu