Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Amatérsky liečiteľ spôsobil smrť pacientky, dostal podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Amatérsky liečiteľ rakoviny Kamil Jurkovič svojou liečbou zavinil smrť Eleny Písečnej z Nového Mesta nad Váhom. Tak znie dnešný rozsudok Krajského súdu v Trenčíne. Jurkovič žene necelý rok liečil rakovinu prsníka.

V júni 2003 ju príbuzní priviezli do trenčianskej nemocnice, kde jej lekári už nedokázali pomôcť a zakrátko zomrela. Jurkovič dostal podmienku. Podľa súdu bývalý lekár a v súčasnosti 72-ročný dôchodca mohol za jej smrť. Písečnej dával lieky, ktoré blokovali činnosť štítnej žľazy a tým mal zamedziť vyživovanie nádoru.

V minulosti ho okresný súd dva razy spod obžaloby oslobodil. Po zásahu krajského súdu ho pred vyše rokom napokon odsúdil. A to na najnižší možný trest, pol roka podmienečne s jednoročným odkladom. Odvolací súd dnes trest potvrdil a vyniesol definitívny verdikt. Zároveň mu potvrdil zákaz vykonávať lekársku prax na dva roky.

Okresný súd uznal Jurkoviča pôvodne nevinným, pretože nebola preukázaná "príčinná súvislosť medzi konaním obžalovaného a smrťou pacientky". Nebolo teda preukázané, že aplikácia liekov, ktoré na jeho odporúčanie Písečná užívala, bola príčinou zhoršenia jej zdravotného stavu a smrti.

Podľa posledného rozhodnutia súdu medzi konaním liečiteľa a smrťou pacientky je na základe znaleckého posudku príčinná súvislosť, k smrti došlo neadekvátnou zdravotnou starostlivosťou. Súd konštatoval, že Jurkovič ako bývalý všeobecný lekár nemal odbornú spôsobilosť na liečbu rakoviny.

Manžel zosnulej na súde v minulosti povedal, že Jurkovič mal v ordinácii iba lôžko, fonendoskop, tlakomer a na stene kríž. "Normálnych" doktorov údajne urážal a od klasickej liečby ženu odrádzal a neodporučil jej ísť na odborné vyšetrenie. V prípade, že by Jurkovič pokračoval v lekárskej praxi, maril by výkon úradného rozhodnutia a hrozil by mu ďalší súd a možno nepodmienečný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu