Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Deti, ktoré zabíjali v Buzici, pôjdu na prevýchovu

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Dvaja chlapci z rómskej osady v obci Buzica v okrese Košice - okolie, ktorí podľa polície minulý týždeň dobili na smrť miestneho muža (53), pôjdu do prevýchovného zariadenia. Okresný súd Košice-okolie dnes vydal predbežné opatrenie na umiestnenie 12-ročného Z. H. a jeho 13-ročného brata D. H. do ústavnej výchovy.

Prvý z nich bude predbežne umiestnený do dočasnej starostlivosti Reedukačného centra Bačkov, druhý do Reedukačného centra Mlynky – Biele Vody. Vzhľadom na vek nie sú chlapci za skutok, ktorý polícia posúdila ako zabitie, trestne zodpovední.

Okresný súd vydal rozhodnutie na základe návrhu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach. Predtým sa oboznámil s policajnými výsluchmi chlapcov a vyžiadal si aj ich charakteristiky zo základných škôl, ktoré navštevovali. „Vzhľadom na zistené skutočnosti súd konštatoval, že rodičia obidvoch maloletých si neplnia rodičovské povinnosti. Chlapci javia známky vážneho narušenia výchovy, pričom existuje obava, že pri zotrvaní v doterajšom prostredí by bol ich riadny vývoj naďalej ohrozený. Rešpektujúc právo dieťaťa na osobitnú pomoc, ktorú je štát povinný poskytnúť, ak to dieťa potrebuje, súd rozhodol o predbežnom umiestnení maloletých do reedukačného domova,“ povedala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Polícia minulý týždeň informovala, že muža v jeho rodinnom dome v obci Buzica niekto napadol a opakovane udieral do hlavy, krku, trupu a končatín. Spôsobil mu rany na tvári, čele, vnútrolebečné zranenia, ťažký opuch mozgu, závažné poranenia orgánov krčnej oblasti s roztrhnutím sliznice, ako aj štyri rezné rany na bruchu. Podľa výsledkov pitvy bolo bezprostrednou príčinou smrti kardio-respiračné zlyhanie pri ťažkom opuchu mozgu v dôsledku udusenia pri opuchu hrtana a vdychovaní krvi do pľúc. O tri dni polícia potvrdila, že bratia sa k skutku priznali.

Proti dočasnému predbežnému opatreniu súdu možno podať do 15 dní odvolanie, nemá však odkladný účinok. Po skončení vyšetrovania musí súd potvrdiť umiestnenie chlapcov v ústavnom zariadení novým rozhodnutím už v riadnom súdnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu