Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico chce drastické škrty, ľudí sa vraj nedotknú

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – V roku 2010 pristúpi vláda podľa premiéra Roberta Fica k drastickým škrtom v jednotlivých rezortoch, ale škrty sa budú týkať len vládnej spotreby. „Nebudú sa týkať ľudí. To by malo postačovať na to, aby sme už v roku 2010 urobili prvý krok ku konsolidácii verejných financií,“ povedal Fico v rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa neho ak porovnáme slovenskú situáciu s inými krajinami, musí konštatovať, že sme neurobili opatrenia, ktoré musia robiť napríklad v Maďarsku a o ktorých dnes otvorene hovorí český minister financií. „Ten hovorí o zvyšovaní daní, o znižovaní sociálneho štandardu. V Maďarsku tieto opatrenia robia brutálnym spôsobom, pretože majú pôžičku z Medzinárodného menového fondu a pokiaľ by to nerobili, neznižovali by sociálny štandard, tak by nedostávali splátky z Medzinárodného menového fondu. SR takéto kroky robiť nebude. V tom vidím obrovský rozdiel medzi SR a inými krajinami, pretože sme dali jasný prísľub ľuďom, že nebudú platiť daň za krízu, ktorú spôsobil niekto iný,“ vyhlásil premiér.

V roku 2010 sa začína podľa predsedu vlády konsolidácia verejných financií tak, aby sme v roku 2012 boli na trojpercentnom deficite verejných financií, čo je požiadavka Maastrichtu. „V roku 2010 zachováme komplet sociálny štandard, ako bolo nastavený v roku 2008. Nepôjdeme do zvyšovania daní. Pokiaľ ide o alkohol a tabak, tu by som išiel do nebies, keby bolo na mne. To sú tovary, keď ľudia chcú fajčiť a piť tvrdý alkohol, nech si za to zaplatia,“ uviedol. Vláda podľa neho garantuje aj valorizáciu dôchodkov. „S výnimkou návratu veľkého počtu ľudí zo zahraničia, ktorí naplnili evidencie nezamestnaných, pretože ide najmä o týchto ľudí, tak sme nesiahli nikomu na životný štandard. To hodnotím ako obrovský úspech tejto vlády v porovnaní s inými štátmi, ktoré museli urobiť podstatne vážnejšie rozhodnutia,“ povedal premiér.

Podľa Fica sú však už aj pozitívne správy. „Vieme, že ako jedna z mála krajín EÚ sme mali štvrťročný hospodársky rast 2,2 percenta. Vyzerá to, že veľké firmy, ktoré sú akýmisi loďami slovenskej ekonomiky, idú, to je najvýznamnejší ukazovateľ. Ak sa potvrdia optimistické správy, tak koniec alebo začiatok roka by sme už mohli vnímať ako úplné východisko zo situácie. Vždy však treba byť opatrný. Ak zase niečo vymyslia americkí bankári, tak sa nám to opäť môže vrátiť naspäť,“ dodal premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu