Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smršť ničila vedenia na západe Slovenska!

Škody po veternej smršti Zobraziť galériu (13)
Škody po veternej smršti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veterná smršť, ktorá sa prehnala západným Slovenskom v noci zo štvrtka na piatok spôsobila rozsiahle škody na linkách vysokého napätia najmä v južnej polovici západného Slovenska.

Bez elektriny sa tak ocitli desaťtisíce domácností, informoval hovorca ZSE Ján Orlovský s tým, že najviac poškodenými oblasťami boli Záhorie, Bratislava a širšie okolie, okresy Trnava, Nitra, Dunajská Streda, Nové Zámky, Levice a Štúrovo. Nárazy vetra s rýchlosťou až 30 metrov za sekundu vyvracali stromy a odnášali konáre stromov na linky vysokého napätia, ktoré sa pod týmto náporom trhali, prípadne nálet konárov spôsoboval rozsiahle skraty.

Hodinu po polnoci systém porúch distribučnej siete evidoval takmer 90 poškodení liniek vysokého napätia a 143 porúch na nízkom napätí (NN – miestne rozvody). O 9:00 bolo poškodenie VN siete z dvoch tretín odstránené, ale bez prúdu zostávala veľká časť Bratislavy a okolia – Bratislava-poštové obvody 1, 4, 37, 36, 48 a 49, obce Chorvátsky Grob, Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji, Alžbetin Dvor, Dunajská Lužná, Janíkovce, Vysoká pri Morave, Plavecký Štvrtok, Cífer, Dobrá Voda, Horné Saliby, Borša, Nový Život, Potôň a Lužianky.

Z okresov najmä Dunajská Streda, Komárno a Nitra. Zákaznícka a poruchová linka ZSE napriek plnej obsadenosti 60 operátormi nedokázala pokryť nápor, ktorý zdvadsaťnásobil počet hovorov zákazníkov oproti bežnej prevádzke. Odstraňovanie porúch mobilnými jednotkami ZSE a za podpory dcérskej spoločnosti Enermont sa začalo dnes v skorých ranných hodinách.

Postup prác smeruje od liniek vysokého napätia na jednotlivé uličné rozvody, uviedol Orlovský a dodal, že . situácia by mala byť na väčšine územia normalizovaná do večerných hodín dnešného dňa.

Zažili ste nočnú búrku? Spôsobila škody vo Vašom okolí? Pošlite nám svoje fotografie, videá a komentáre na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu