Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zmrzačili dieťa, nemocnica ich nepotrestala!

Fakultná nemocnica
Fakultná nemocnica

BRATISLAVA - Bratislavská fakultná nemocnica nepotrestala lekárov, ktorí podľa súdu v roku 1995 spôsobili invaliditu dnes 13-ročného chlapca z Bratislavy krátko po jeho narodení.

Podľa zistení v nej primár, lekárka i zdravotná sestra stále pracujú, hoci boli už pred rokom podmienečne odsúdení za ublíženie na zdraví. Potvrdil to hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak. Prípad vyšiel na verejnosť až v utorok, keď súd určil, že nemocnica musí rodine zaplatiť rekordne vysoké odškodné vyše desať miliónov Sk (331.939 eur).

"Čo sa týka interného postihu zamestnancov za nedbanlivosť, nemocnica bude ďalej konať až po prevzatí právoplatného súdneho rozhodnutia," uviedla hovorkyňa nemocnice Rút Geržová. Podľa nej totiž prípad nie je pre nemocnicu skončený, keďže zvažujú, že voči utorkovému rozhodnutiu krajského súdu o odškodnom a náhrade liečebných nákladov v hodnote viac ako milión korún (33.194 eur) podanie mimoriadneho opravného prostriedku.

Rozsudky nad zdravotníkmi sú však podľa Adamčiaka právoplatné od apríla minulého roka. Okresný súd Bratislava I vlani v marci trestným rozkazom vymeral obžalovaným zdravotníkom ročné tresty väzenia s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. "Obžalovaní sú teda vinní z trestného činu ublíženia na zdraví tým, že inému z nedbanlivosti spôsobili ťažkú ujmu na zdraví preto, že porušili dôležitú povinnosť, vyplývajúcu im z povolania," povedal Adamčiak. Geržová však ešte v stredu tvrdila, že zamestnancom nedokázali úmysel a preto sa trestné konanie voči nim zastavilo.

Chlapec, v súčasnosti odkázaný na prístroje, sa vraj narodil bez vážneho postihnutia. Pre isté problémy však ostal po narodení v nemocnici, kde sa mu podľa súdov zdravotníci nedostatočne venovali a zvolili aj nesprávnu liečbu. Vážnu chybu spravili v auguste 1995, keď mal chlapec šesť týždňov. Jeho stav sa v noci skomplikoval, čomu vraj sestra napriek upozorneniam matky nevenovala pozornosť a nenahlásila to lekárke. Dieťa pritom potrebovalo krvnú transfúziu i rýchly prevoz na oddelenie intenzívnej starostlivosti. Primár prevoz dohodol telefonicky, žiadosť však podľa súdu neoznačil ako urgentnú.

Dieťa z bratislavskej časti Petržalka takmer zomrelo. Chlapec zostal s ťažkým poškodením mozgu, tela, zraku a sluchu pripútaný na lôžko. Možnosti na zlepšenie jeho zdravotného stavu lekárski znalci nevidia. "Naopak, budú sa pridružovať komplikácie, ktoré súvisia s ťažkým postihnutím všetkých systémov a funkcií ležiaceho a imobilného pacienta," napísala v posudku pre súd detská neurologička.

Odsúdený primár je stále primárom v petržalskej časti fakultnej nemocnice, kde podľa stránky nemocnice pracuje aj odsúdená pediatrička. Podľa informácií nemocnica stále zamestnáva aj odsúdenú zdravotnú sestru. Hrozí im však, že im nemocnica odškodné zosobní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu