Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel podpredseda parlamentu Viliam Veteška

Viliam Veteška († 55)
Viliam Veteška († 55)

BRATISLAVA - Podpredseda parlamentu Viliam Veteška (ĽS-HZDS), ktorému predvlani odstránili nádor na mozgu, včera zomrel. Oznámil to predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD).

Veteškov zdravotný stav sa podľa skôr zverejnených informácií výrazne zhoršil začiatkom marca. Bývalého politika liečili na jednotke intenzívnej starostlivosti v banskobystrickej nemocnici.

Veteška sa podrobil operácii mozgu v roku 2007, následne sa jeho stav zlepšil a politik sa vrátil do poslaneckých lavíc. Začiatkom minulého roka bol však znovu hospitalizovaný.

O zdravotných problémoch niekdajšieho čelného predstaviteľa strany Vladimíra Mečiara sa verejnosť dozvedela v čase, keď v roku 2007 plánoval súperiť so svojím straníckym šéfom o post lídra. Jeho zámery však prekazila hospitalizácia v bratislavskej nemocnici na Kramároch.

Viliam Veteška sa narodil 16. augusta 1953. Po ukončení Strednej priemyselnej školy strojníckej v Dubnici nad Váhom vyštudoval popri zamestnaní Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1978 urobil rigorózne skúšky.

V Gumárňach 1. mája v Púchove začínal ako robotník a technik. Neskôr bol tajomníkom Telovýchovnej jednoty Gumárne Púchov, riaditeľom hotela v Púchove a riaditeľom štátneho podniku Reštaurácie v Považskej Bystrici. V rokoch 1987-91 pracoval v Cestovnej kancelárii mládeže (CKM) Praha.

Viliam Veteška založil v roku 1991 spoločnosť Wili, zameranú na hotelierstvo, služby, cestovný ruch a dopravu. V rámci rozvoja tejto činnosti založil v roku 1995 leteckú spoločnosť FATRA AIR, ktorá bola v roku 1996 premenovaná na Slovenské aerolínie, a.s. Tu zastával funkciu predsedu predstavenstva. Od roku 1997 sa individuálne vzdelával v oblasti leteckej dopravy na Univerzite v Moskve.

Viliam Veteška (HZDS) bol podpredsedom Národnej rady SR vo volebnom období 2002 až 2006. Po voľbách v roku 2006 opäť zastával post podpredsedu parlamentu. Bol tiež členom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

Veteška sa v roku 2007 stal známy ako stranícky kritik šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Jeho zámery kandidovať na sneme na predsedu strany však zmarila náhla hospitalizácia. V lete 2007 diagnostikovali lekári Viliamovi Veteškovi najagresívnejší druh mozgového nádoru. Po ťažkej operácii, chemoterapii aj experimentálnej liečbe sa Veteškovi ešte podarilo vrátiť k pracovným povinnostiam, neskôr sa však v parlamente opäť prestal objavovať. Svoj bol so zákernou chorobu prehral dnes, 21. apríla, v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu