Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Tatrách odvolali mimoriadny stav

POPRAD/VYSOKÉ TATRY - Je po najhoršom. Krízový štáb včera o 10. hodine odvolal mimoriadny stav, ktorý bol vyhlásený v obvode Poprad 19. novembra kvôli ničivej víchrici.

"Urobili sme všetko pre záchranu ľudských životov a materiálnych hodnôt," povedal prednosta Obvodného úradu v Poprade Milan Baran: "Obnovené je zásobovanie, doprava a prívod energií, nehrozí ekologická katastrofa." Tí, ktorí sa zúčastňovali na záchranných a likvidačných prácach, dostali formuláre a inštrukcie, ako majú vyčísliť náklady.

Mimoriadna situácia trvala v Tatrách takmer dva týždne a podľa M. Barana najťažšie boli prvé hodiny a dni po ničivej víchrici. Smršť si vyžiadala jeden ľudský život. Zahynul vodič osobného auta, na ktoré v oblasti Horného Smokovca spadol strom.

Vysoké Tatry začínajú žiť normálnym životom. Provizórne zásobovanie vodou je iba v Hornom a Dolnom Smokovci. Vodu však nedovážajú cisterny, životodarnú tekutinu zabezpečuje povrchový vodovod. Električky premávajú na trati Poprad - Pod lesom. Na ostatných úsekoch suplujú dopravu električkami autobusy SAD. Do konca roka budú sprejazdnené ďalšie úseky Tatranských elektrických železníc (TEŽ), okrem trate medzi Vyšnými Hágmi a Starým Smokovcom. Tento úsek čaká komplexná rekonštrukcia," uviedol Milan Baran. Všetky cestné komunikácie sú prejazdné v oboch smeroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu