Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak Fico neodvolá Januška, skúsi to opozícia

Marian Janušek
Marian Janušek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany chcú v parlamente odvolávať ministra výstavby Mariana Januška, ak po Veľkej noci ešte bude vo funkcii. Podľa opozície je na ťahu premiér Robert Fico, ktorý by ho mal okamžite odvolať. Poukazujú pritom na výsledky kontroly Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré podľa jeho šéfa Bélu Angyala preukázali porušenia zákona.

"Ak nebude premiér konať, tak dokazuje, že je totálne neslobodný. Nástenkový tender je škandálom, na ktorý ani nepotreboval žiadne kontroly na to, aby minister Janušek padol," povedal predseda parlamentného poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš.

Podľa Janiša opozičné strany sa zídu na budúci týždeň a ak Janušek ešte bude ministrom, dohodnú podanie návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze. Poslanec za KDH Július Brocka si tiež myslí, že Fico mal dôvod odvolať Januška aj pred samotnými kontrolami Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu.

"Minister Janušek nemá morálne právo byť ministrom už niekoľko mesiacov, čo je aj zodpovednosť predsedu vlády," dodal Brocka. Podľa neho Fico nekonal pred prezidentskými voľbami, lebo si nechcel "rozoštvať" koaličného partnera SNS, ktorá nominovala do vlády Januška.

Ten už raz ustál parlamentné odvolávanie. Opozícii v decembri nevyšiel pokus o jeho zosadenie z ministerskej stoličky za nástenkový tender, v ktorom zákazku za 120 miliónov eur (3,6 mld. korún) získala jediná prihlásená firma blízka šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Premiér Robert Fico odmieta vyvodiť zodpovednosť voči ministrovi s tým, že si počká na výsledky kontrol ÚVO a NKÚ. Viackrát vyhlásil, že ak preukážu porušenia zákona, Januška odvolá.

Janušek v stredu tvrdil, že kontrola ÚVO nezistila žiadne porušenia zákona, priznal len "nesprávnu aplikáciu zákona". Bráni sa aj tým, že úrad nedal ministerstvu pokutu. ÚVO v stredu v tlačovej správe napísal, že na ministerstve zistil procesné a vecné nedostatky, ktoré poukázali na nesprávnu aplikáciu zákona o verejnom obstarávaní. Januškovi vyčítal najmä nedôsledné uplatňovanie vlastných súťažných podkladov súvisiacich s výzvou na predkladanie ponúk. Predseda ÚVO Béla Angyal uviedol, že zákon bol porušený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu