Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Daňové úrady návaly ľudí zvládli, dlho sa nečakalo

BANSKÁ BYSTRICA - Daňové úrady dnes návaly ľudí podávajúcich daňové priznanie zvládali bez problémov. Na väčšine podateľní sa nečakalo dlhšie ako niekoľko minút. Našli sa však aj oneskorenci, ktorí vypĺňali formuláre k dani z príjmu priamo na úradoch.

Na posledný deň si nechala podanie daňového priznania približne tretina ľudí a viac ako polovica firiem, informoval hovorca daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. Radoslav Uharka z pracoviska daňového riaditeľstva v Nitre prisudzoval kratšie čakanie aj tomu, že ľudia viac využívajú elektronické služby a internet na získavanie informácií.

"Výhoda je v tom, že nechodia na daňový úrad opakovane," povedal Uharka. Väčšie fronty sa podľa neho netvorili v Nitre ani napríklad v Komárne. Na jednom z daňových úradov v Žiline bolo dnes doobeda asi 15 ľudí, ktorí chceli podať daňové priznanie. V rade však dlho čakať nemuseli, tlačivá mohli odovzdať u jednej zo šiestich úradníčok.

"Nie som prekvapený z tejto situácie, pretože rovnako rýchlo som bol vybavený aj minulý rok," povedal štyridsiatnik Jaroslav Švec. Podobná bola aj situácia na viacerých daňových úradoch napríklad v Košiciach, kde dnes údajne prišlo menej ľudí ako v pondelok.

"Do deviatej hodiny neprišiel nikto, neskôr chodili ľudia nárazovo, v radoch čakalo najviac do 20 ľudí," povedala pracovníčka daňového riaditeľstva v Košiciach Anna Jurišová. V hlavnom meste Bratislave však bolo dnes na viacerých daňových úradoch cítiť i nervozitu a napätie.

Niekoľko ľudí na poslednú chvíľu vypisovalo daňové priznania vo vestibuloch úradov. "Aj posledný deň sa podáva, nestíhali sme," povedal manželský pár, ktorý čakal v rade na Daňovom úrade Bratislava IV. Manželia priznanie nechceli poslať poštou, aby sa v prípade pochybnosti mohli poradiť s daňovým úradníkom. Daňové úrady pracujú dnes dlhšie než zvyčajne. V prípade, že niekto stojí v rade, a nestihne priznanie podať do konca úradných hodín, úradníci ho podľa Dobáka neodmietnu.

Priznanie môžu ľudia zaniesť na úrady osobne alebo poslať elektronicky či poštou. Podľa hovorcu Slovenskej pošty Juraja Danielisa neboli doobeda pošty preplnené. Dane musia okrem firiem a živnostníkov priznať aj pracovníci, ktorí mali viac ako jedného zamestnávateľa alebo ďalší zdaniteľný príjem.

Tlačivá daňových priznaní musia vyplniť všetci, ktorých príjem bol vlani vyšší ako 49.248 korún (asi 1635 eur). Na formulároch sa daň vypočíta ešte v slovenských korunách, platí sa po prepočte konverzným kurzom už v eurách.

Daň je dnes potrebné daňovému úradu aj zaplatiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu