Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolková aféra: Proces odročili, neprišli svedkovia a obhajca

BRATISLAVA – Pre neprítomnosť svedkov a obhajcu jedného z obžalovaných odročil bratislavský krajský súd na 23. apríla pojednávanie v takmer 16 rokov starej tzv. kolkovej afére. Na dnes súd predvolal deväť svedkov, medzi inými aj bývalého viceguvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Tkáča.

Ten sa ospravedlnil, je na pracovnej ceste v zahraničí. Zo štyroch obžalovaných - Petra R., Francisa F, Vladimíra M. a Miroslava W., prišli iba Vladimír M. a Miroslav W.

Ako sa uvádza v obžalobe, v čase, keď štát pripravoval výmenu peňazí, skupina, ktorú viedol Peter R., vyrobila 91 000 falošných tisíckorunových kolkov. Falošné kolky mali páchatelia nalepiť na československé tisíckorunáčky, ktoré by následne uviedli do obehu. Podvod sa však nevydaril.

Polícia v novembri 1993 zadržala pri Komárne Petra R., Vladimíra M. a Miroslava W. aj s falošnými kolkami. V kauze vypovedali významní svedkovia, ako napríklad bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár. Obhajoba v tejto súvislosti upozornila, že ďalší významní svedkovia, ktorých žiada vypočuť prokuratúra, doteraz neboli predvolaní.

Figuruje medzi nimi napríklad aj Vladimír Mečiar. Bývalý premiér v čase, keď dochádzalo k výmene peňazí, upozorňoval na to, že v krajine sa chystá falšovanie peňazí. Bývalý guvernér NBS sa na pojednávaní, ktoré bolo vo februári tohto roku, vyjadril, že podvod s kolkami pri výmene federálnej meny nemohol v nijakom prípade ohroziť stabilitu meny na Slovensku.

Podľa neho tento 90-miliónový podvod mohol ohroziť jednu firmu, no nie ekonomiku Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu