Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepravdivé majetkové priznania politikov môžu trestať voliči, tvrdí Gál

Poslanec SMK Gábor Gál
Poslanec SMK Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podávanie majetkových priznaní poslancov či ďalších verejných funkcionárov má vraj viaceré nedostatky, napriek tomu však môže pomôcť voličom.

Ponúka im napríklad kontrolu, či politik priznal všetok užívaný majetok, povedal dnes novinárom predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Gábor Gál (SMK). Politici majú priznanie podať do konca marca. V minulosti čelil podozreniam, ako získal svoj majetok, napríklad predseda SNS Ján Slota či šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

"Verejnosť vidí, aký majetok ten funkcionár priznal. Musí dôjsť k očiste verejného života aj na základe tlaku verejnosti," povedal predseda výboru, ktorý sústreďuje majetkové priznania zákonodarcov či zástupcov štátu vo firmách. Výbor kontroluje asi 600 spomedzi približne 10.000 verejných funkcionárov, dodal. Systém podávania priznaní by bolo podľa Gála možné zlepšiť aj úpravou zákona. Mal by sa podľa neho napríklad rozšíriť okruh ľudí, ktorí by mali priznanie predkladať. Vhodnejšie by bolo tiež to, keby priznania smerovali napríklad na Najvyšší kontrolný úrad a nie parlamentný výbor, myslí si Gál. Viaceré návrhy chce presadiť na rokovaní parlamentu. Ako opozičný politik by však musel získať aj podporu strán vládnej koalície, ktoré majú v Národnej rade väčšinu.

Minulý rok sa rozhodli pre podrobnejšie zverejnenie majetkových pomerov napríklad bývalý minister financií z opozičnej SDKÚ-DS Ivan Mikloš či premiér Robert Fico (Smer-SD). Mikloš priznaním reagoval okrem iného na skoršie obvinenia premiéra, že sa obohatil pri privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Do centra pozornosti sa opakovane dostali aj majetkové pomery Slotu a Mečiara. Predseda SNS je známy tým, že používa luxusné autá, jachtu a kúpil si vraj aj lietadlo. Mečiar čelil predovšetkým otázkam, ako financoval svoju vilu v Trenčianskych Tepliciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu