Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jahnátek pripustil zníženie cien plynu pre domácnosti

BRATISLAVA - Ceny plynu pre domácnosti by mohli klesnúť. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) to dnes pripustil v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Predpokladá, že v máji až júni by mohol mať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví reálny odhad cien na tento a budúci rok.

Úrad potom bude konať z vlastnej iniciatívy, poznamenal. "Určite, je len otázkou, v akej výške," zareagoval na otázku, či budú ceny nižšie. So zmenou ceny podľa neho nepríde Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorý počas týždňa ohlásil, že od apríla zníži ceny zemného plynu pre maloodberateľov. Ceny sa vyhodnocujú na 9-mesačnej báze, povedal.

V tomto roku bude cena opäť regulovaná, dodal. V súvislosti so zavedením štátnej podpory pri zošrotovaní starého automobilu a kúpe nového, tzv. šrotovného, urobila podľa Jahnátka SR správny krok. Diskusný partner, poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš to spochybnil. Tvrdil, že šrotovné je nesystémový a drahý krok, ktorý pomáha najmä zahraničným automobilkám.

"Šrotovné šrotuje štátny rozpočet," vyhlásil Janiš. Ide o reálnu podporu, ktorá je súčasťou medzinárodnej dohody, uviedol Jahnátek. Na šrotovné vyčlenila vláda 33 miliónov eur. Podpora pri kúpe nového auta a zošrotovaní starého by sa tak mala vyplácať do vyčerpania tejto sumy.

Jahnátek nevylúčil, že po vyčerpaní týchto prostriedkov, bude tento systém pokračovať. "Vyhodnotíme to po minutí prvého kola. Nie je vylúčené, že môže pokračovať,... dokiaľ to pripustí štátny rozpočet," povedal. Janiš tvrdí, že vláda by mala po prijatí protikrízových opatrení začať so skladaním odpočtu. Jahnátek to pripustil.

Prvý však podľa neho môže urobiť až po nejakom časovom období. "V máji až v júni," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu